II. Choroba v knižnom svete- psychika udáva svoje vlastné tempo

V prvej časti som sa venovala autoimutným, genetickým, nádorovým  a neurologickým chorobám. V tejto časti sa budem zameriavať na našu myseľ, psychiku. Ako vnikajú psychické choroby? Zrejme často kladená otázka a jedná z odpovedí môže byť nasledovná: ,,v súčasnosti sa ochorenia duše vnímajú ako výsledok spolupôsobenia viacerých faktorov. Sú to jednak biochemické procesy odohrávajúce sa v mozgu, genetické faktory, ale aj pôsobenie sociálnych faktorov – výchovy, spoločenského a rodinného zázemia a svoju rolu zohrávajú napríklad aj individuálne psychologické rysy človeka. Netreba, samozrejme, zabúdať na psychotropné alebo psychoaktívne látky, ktoré pôsobia nielen na telesné funkcie, ale majú rôzne účinky aj na centrálny nervový systém. Pokiaľ ide o závažnosť a častosť výskytu, ešte aj v súčasnosti sa psychické ochorenia podceňujú, pričom sú častou príčinou zhoršenej kvality života." (citované z pnvz.sk)

V nasledujúcich riadkoch píšem o autizme, anorexii, duševných poruchách, depresii, závislosti.


Fotka: dannyreads


Autizmus je porucha vývinu, ktorá sa prejavuje u detí od detstva, väčšinou sa prejaví do veku piatich rokov. Je to stav ktorý je charakterizovaný špecifickými príznakmi v oblastiach sociálnych vzťahov, hry, záujmov a predstavivosti. Porucha má mnoho podôb, stupňov, resp. miery narušenia jednotlivých oblastí. (Od uzavretia jedinca v "jeho vlastnom svete", s neschopnosťou komunikovať, hrať sa, vnímať a chápať pre zdravých ľudí bežné vnemy, po na prvý pohľad priehladnuteľné zvláštnosti v správaní dieťaťa s veľmi dobrou úrovňou komunikácie a inteligencie.)
Autor knihy Autismus & Chardonnay pracuje s deťmi. V krátkych kapitolách varuje, že život s autizmom nie je ľahký a treba ho brať s humorom a niekedy si otvoriť aj dobrú fľašu vína.
Blog autora, organizácie, ktoré sa venujú pacientom s autizmom. -sposa bratislavaandreas.sk
Na Instagrem o knihe napísali: 3_s_knihou

Maddin život je samá rutina. Ak má byť jej mladšia sestra autistka šťastná a zdravá, inak to ani nejde. Bee vyžaduje nepretržitú starostlivosť a okrem Maddy a mamy nikoho na svete nemá. Maddy si pri nej rozhodne nemôže dovoliť spoločenský život, o priateľovi ani nehovoriac – na to, skrátka, nemá čas. S Bee sa prihlásia na jazdecké hodiny pre hendikepovaných na druhom konci mesta a tam spoznajú Alberta. Maddy ani nenapadne, že by sa mohla zamilovať. No človek srdcu nerozkáže. 
Albert si už zvykol, že pre svojho prísneho otca bude vždy sklamaním. Pri Maddy však na chvíľu pocíti, aké je to patriť do ozajstnej rodiny a aké obrovské obete sú niektorí ľudia schopní priniesť pre svojich milovaných. Inak normálni je strhujúci, dojímavý príbeh lásky a obetavosti, ktorý vám vezme dych.

Anorexia...

Anorexia, novodobý strašiak  nie len  mladých žien, ale aj mužov. Je to závažná duševná choroba, pri ktorej majú ľudia nízku hmotnosť kvôli tomu, že limitujú svoj energetický príjem. Tejto ťažkej chorobe sa venuje autorka Nikoleta Vujisic v knihe  Neinstantne krásnaObsahuje 13 skutočných príbehov tých, ktorí si prešli svojim často krát nepredstaviteľným osobným peklom a poslali ďalej svoje recepty na to, ako sa vyliečiť. Pretože každý, kto si raz prešiel životom s poruchou príjmu potravy, vie, že nájsť cestu z tohto začarovaného kruhu, je beh na veľmi dlhú trať. Ukáže vám, ako málo stačí k tomu, aby táto choroba začala ovládať náš život a my začneme robiť všetko preto, aby sme sa páčili všetkým. Aby sme boli lepší ako všetci ostatní, pretože to nám zabezpečí uznanie. Ukáže vám tiež to, na čo si ako rodič pri svojich deťoch dávať pozor, ako rozoznať varovné signály a ako zasiahnuť, kým nebude neskoro.
Recenziu knihy pripravila šikovná Sima z blogu - nakridlachknih

Autorka prichádza s rozprávaním, ktorého rámec tvorí zachytenie zápasu s mentálnou anorexiou, hľadanie životných ciest a návrat k ženskej duši. Dotýka sa zložitých rodinných väzieb a tráum, milostného tápanie aj hľadanie útočiska v náhradnom vzťahu, ktorý má až škandalózny nádych. Zachytáva previazanosť rozvoja anorexia s vážnym ochorením dieťaťa a striedavo úspešnými pokusmi nájsť pevný bod vo viere v Boha. Anorexii predstavuje ako neustálu snahu zakotviť v pravom ženstva, rozbíja médiami zjednodušene prezentovanie a všeobecne zaužívaný obraz mentálnej anorexii.

Bipolárna porucha...

Bipolárna porucha  je chronické, dlhodobé psychické ochorenie charakterizované opakujúcimi sa epizódami mánie a depresie. Bipolárna porucha vzniká kombináciou biologických, psychologických aj sociálnych faktorov, ktoré spôsobujú chemické zmeny v mozgu,,Ľudia s bipolárnou poruchou I. typu prežívajú neobyčajne silné emocionálne stavy, ktoré sa vyskytujú v ohraničených časových obdobiach, nazývaných „epizódy“.Prehnane radostný alebo vzrušený stav sa nazýva manická epizóda a spája sa so zvýšenou energiou a aktivitou. Je to rozhodujúca črta bipolárnej poruchy I. typu.1 Jej príznaky zahŕňajú prehnané sebavedomie, trysk myšlienok, zníženú potrebu spánku, prehnané rozprávanie a sklon správať sa impulzívne a ľahkomyseľne. Manické epizódy sa môžu striedať s dlhšími epizódami depresie, počas ktorej je prítomný pokles nálady, energie a aktivity. Môžu sa vyskytnúť aj „zmiešané“ epizódy, kedy sa v ten istý deň objavujú aj mánia aj depresia, pričom postihnutý človek rýchlo prechádza z jedného stavu do druhého." (citované z .lundbeck.com/sk/)

Román Sklenený zvon americkej poetky Sylvie Plathovej si právom zaslúži označenie kniha storočia. Je to autorkin jediný román, ktorý, hoci vyšiel v roku 1963, je aj dnes jedinečným literárnym zážitkom. Esther Greenwoodová, výborná a talentovaná študentka literatúry, odchádza do New Yorku na stáž. Pobyt vo veľkomeste výrazne zapôsobí na jej krehkú psychiku: pocit nečakanej slobody v nej zápasí s výchovou vštepeným pocitom zodpovednosti. Ester túži byť sama sebou a zároveň nechce sklamať očakávania blízkych. Návrat domov jej psychický stav zhorší, navyše ju neprijmú do kurzu tvorivého písania, po čom veľmi túžila. Matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Napriek terapii Esther upadá a má pocit, akoby „uviazla pod skleneným zvonom a lapala po vzduchu“. Kritika považuje román za kľúčové dielo autorkinej tvorby, v súčasnosti ho možno zaradiť už medzi klasické diela americkej literatúry 20. storočia.

Autorka je uznávaná autorita v oblasti psychiatrie a v liečbe bipolárnej poruchy, s veľkou úprimnosťou, nadhľadom a múdrosťou bojuje svoj  vlastný zápas s touto chorobou. Odkrýva desivú stránku, Popisuje závratné výšky aj ťaživé depresie, ktoré liečila u mnohých svojich pacientov, a ktoré prežila na vlastnej koži, vrátane záchvatov- epizód násilia a pokusov o samovraždu. Autentická kniha o bipolárnej chorobe.
Za knižný tip ďakujem : natyn

V knihe, ktorú možno považovať aj za autobiografiu či literárnu spoveď, Thomas Melle otvorene a nekompromisne rozpráva o svojom prekliatí – bipolárnej poruche, duševnom ochorení známom aj pod starším názvom maniodepresia. Od prvej epizódy, ktorú autor zažil počas štúdia v Berlíne, opisuje striedanie depresie a mánie. Kým depresívne obdobia sú apatické a prázdne, v manických fázach ho opantá presvedčenie, že komunikuje s Picassom, Madonnou či modelkou Kate Mossovou. Osobné skúsenosti autora sa prelínajú s vecnými informáciami o tejto ťažkej psychickej poruche. Kniha je zároveň príbehom vyrovnávania sa s ňou, presiaknutá túžbou po „normálnom“, bežnom živote. Kým zo začiatku je autor chorobe bezmocne vydaný napospas a nechápe, čo sa deje, postupne jej začína rozumieť a prichádza na to, že predstavuje celoživotný údel, jeho spolužitie s chorobou je trvalé a musí sa naučiť žiť „s rukou na brzde“, pretože napriek podpore priateľov, vlastnému úsiliu a liekom sa môže kedykoľvek vrátiť.

Za knižný tip ďakujem: raduska_p/

Depresia... 

Depresia  sa  pomere prejavuje širokou škálou emocionálnych a fyzických príznakov. Tieto príznaky výrazne vplývajú na každodenný život človeka. Ľudia trpiaci depresiou strácajú kontrolu nad svojimi náladami a pocitmi a väčšinu času sa cítia ako keby „bez nálady“. 

Prečo zostať nažive: Matt Haig
Kniha Prečo zostať nažive rozpráva o tom, ako využiť náš pozemský čas. Najmä ak trpíte depresiami či úzkosťami a prichádzajú vám na um myšlienky o samovražde. V západnom svete je najvyššia miera samovražednosti vo vekovej kategórii do 35 rokov. Do tejto štatistiky zapadá aj Matt Haig, ktorý sa ešte ako dvadsiatnik ocitol na pokraji útesu s myšlienkou, že by mal skočiť. Kniha je rozprávním o tom, prečo to neurobil, ako sa dostal z problémov a ako sa naučil žiť s depresiou a úzkosťami. Je to prekvapujúco optimistické a miestami aj zábavné skúmanie toho, ako lepšie žiť, viac milovať, rozumieť knihám aj sebe a tešiť sa na ďalší deň.



Kniha je autobiografickým príbehom duševne chorého dievčaťa, ktorá sa vďaka psychoterapii vylieči. Je napísaná s veľkou citlivosťou i hlbokým psychologickým ponorom, a pretože vyrastá v autorkinej trýznivej skúsenosti s psychickým ochorením, je pôsobivou a autentickou výpoveďou o koreňoch a históriu jej ochorení i o jej liečbe a procesu uzdravovania. 


Ide o príbeh tridsaťpäťročnej ženy, parížskej novinárky, ktorá trpí sexuálnou závislosťou a od sveta ju oddeľuje hrubé sklo. Svojho manžela lekára Richarda podvedie vždy, keď sa jej na to naskytne príležitosť. Prácu, rodinu, syna kladie vždy na druhé miesto a vo svetlých momentoch či vo chvíľach absolútneho znechutenia si to vyčíta. Pri dobrodružstvách ju sprevádzajú pohŕdanie, nepochopenie, rezignácia, pocity trpkosti, frustrácie, smutného potešenia, chladnej ľahostajnosti a napriek tomu ju niečo stále ženie ďalej a bráni jej srdcu úplne zatvrdnúť.
Recenzia knihy: Adéle 

Kultový román druhej polovice 20. storočia, dnes právom považovaný za klasiku americkej literatúry, ktorá inšpirovala množstvo filmových, divadelných a dokonca aj rozhlasových adaptácií. Charlie Gordon má IQ 68. Keď mu ponúknu možnosť podstúpiť experimentálnu operáciu na zvýšenie IQ, neváha ani sekundu! Celý zˇivot túžil bytˇ mu´dry. Rovnakú operáciu s rovnakým výsledkom podstúpil aj myšiak Algernon. Keď jedného dňa začne Algernonov stav upadať, vedci netušia, či čaká podobný koniec aj Charlieho.
Na Instagrame má kniha pozitívne ohlasy - alex books o nej niečo viac napísala.

Psychiater a psychoterapeut Pavel Černák prešiel počas svojej dlhoročnej praxe všetky psychiatrie na Slovensku a liečil stovky ľudí s duševnými problémami. V Správe o stave duše rozpráva o tom, ako vyzerala starostlivosť o duševné zdravie v minulosti a ako vyzerá dnes. Hovorí o javoch, ktoré sprevádzajú život súčasného človeka. Približuje najčastejšie duševné choroby našej spoločnosti: depresie, závislosti a psychózy. Opisuje, ako dnes prežívame vzťahy, sex, ako vychovávame deti či ako čelíme vlastnému i okolitému zlu.

Do popredia dávam autorov : Irvin D. Yalom, ktorý je psychiater a napísal veľa kníh zaoberajúce sa s jeho prácou. (Knihy), Frank Tallis a jeho -Nevyliečiteľný romantik, skica Simona Critchleyho Poznámky k samovražde.

Ďakujem za pozornosť.
Autor: dannyreads

Komentáre

Obľúbené príspevky