I. Choroba v knižnom svete.

Knižný svet je rozmanitý. Máme rôzne žánre, môžeme čítať všetko ( pokiaľ nenastane cenzúra). Pri knihách vášnivo diskutujeme, smejeme sa, spoznávame. Zrejme málo kedy siahneme po výtlačku s témou- choroba. Ak ju náhodou zaradíme do  wishlistu a začneme čítať, stane sa pre nás akým si varovaním, aby sme sa začali viac starať o svoje zdravie, telo, psychiku. V prvej časti príspevku som zoradila knihy v slovenskom jazyku (aj v českom jazyku.) venujúce sa autoimutným, genetickým, nádorovým a neurologickým chorobám.  Druhý príspevok sa venuje psychickým chorobám ( II. Choroba v knižnom svete- psychika udáva svoje vlastné tempo). 
Pomocou Instagramu som rozšírila knižné tituly za čo som vám vďačná.
Fotka: dannyreads


Na pár krokov Mikki Daughtry, Tobias Iaconis, Rachael Lippincott
:Panta Rhei

Tento rok bol sfilmovaný knižný príbeh o mladej dievčine Stelle, ktorá má nevyliečiteľnú genetickú chorobu- Cystickú fibrózu. CF je vážne genetické ochorenie, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu života a predčasne ho skracuje. Choroba nie je nákazlivá. Je to dedičné ochorenie, s ktorým sa človek narodí.

Námet na film bol čerpaný z originálu knihy ,,Five Feet Apart" na slovensku preložený ako- Na pár krokov od vydavateľstva Ikar. Ohlasy sú veľmi pozitívne, čo je priaznivé pre pacientov s CF po celom svete a aj tu u nás doma, pretože o ich chorobe sa aspoň hovorí prostredníctvom love story.

Jedná z recenzií čitateľky na knihu - somčitateľ





Ďalšia kniha o CF je inšpirovaná osudom mladej talentovanej anglickej speváčky a skladateľky Alice Martineuovej. Dojímavý príbeh lásky o každodennom boji, ktorý nenechá nikoho chladným.
Recenzia na knihu- citajto.sk

Ak máte záujem sa dozvedieť viac o Cystickej fibróze, navštívte webové stránky: klubcf.skslanedeti.sk




Crohnova choroba, patrí medzi nešpecifické chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu. Autorka knihy píše o chorobe, ako s ňou bojuje. Čelí slabostiam, smútku, ale neprehráva boj. Teší sa z radostí, ktoré jej život prináša aj keď má Crohnovú chorobu.

Viac o Crohnovej chorobe na webovej stránke: crohnclub
Rozhovor a autorkou a ďalšie informácie o knihe: Denník Uršule Crohnovej






Fotka: Tak trocha inak
Rakovina. Tichý, zákerný zabijak rôznych podôb. Erika Mokrý vyrozprávala som boj s rakovinou prsníka prostredníctvom knihy: Tak trocha inak, autentickým spôsobom. Ako píše samotná Erika, kniha nie je o smrti, ale o prežití s humorom, láskou- presne ako názov knihy. Kompletný zisk z predaja  ide na pomoc onkologickým pacientom.
Viac informácií  o Tak trochu inak



Fotka: Kalligram

Pankreasník, to je slovné spojenie, ktoré v sebe spája popis priebehu choroby – rakoviny slinivky brušnej. Dá sa o rakovine slinivky brušnej napísať ľúbostný román? Áno, dá sa. Autobiografická kniha zachytáva posledné dva roky autorovho života. 










Fotka: Panta Rhei
Filmové spracovanie podľa knižného námetu určite každý z nás pozná. Dojímavý príbeh Hazel ktorej v trinástich  rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy. Neskôr sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.





Paulovi Kalanithimu bola v 36 rokoch diagnostikovaná rakovina pľúc v štvrtom štádiu. Zo dňa na deň sa z lekára čeliacemu umieraniu stal pacient bojujúci o vlastný život. Z ničoho nič sa budúcnosť jeho a jeho ženy zmenila na nič. V tejto úžasnej knihe čitateľ sleduje Kalanithiho premenu z naivného študenta medicíny posadnutého otázkou, čo dáva krehkému ľudskému životu zmysel, na neurochirurga, ktorý sa zameriava na mozog, najkritickejšie miesto ľudskej identity, a napokon na pacienta a čerstvého otca, ktorý čelí svojej vlastnej smrteľnosti. Čo je v živote naozaj dôležité, keď čelíte smrti? Čo by ste robili, ak pred vami nebola žiadna budúcnosť?



Kniha s podtitulom Správa z obdobia umierania zachytáva pár postavený pred nečakanú situáciu. Kveta Škvarková ponúka čitateľovi šokujúcu ana­lýzu manželského vzťahu na pozadí rakoviny prostaty, smrteľnej choroby, ktorá postihuje podstatu mužstva.





Fotka: Martinus
(knižný tip od- marekkrcha)
Vedecký thriller o zhubnom nádore prekvapuje čitateľov celého sveta svojím strhujúcim tempom. Jeho autor, lekár, vedec a oceňovaný spisovateľ, sa na nádorové ochorenie pozerá s precíznosťou bunkového biológa, s nadhľadom historika a so zaujatím životopisca. Výsledkom je úžasne pútavá kronika choroby, s ktorou ľudia žijú a umierajú viac ako päť tisíc rokov. Životopis rakoviny začína prvými doloženými zmienkami v staroveku, graduje epochálny bitkou v dvadsiatom storočí, kedy sa ľudia snažili chorobu vyliečiť, ovládnuť a poraziť, a zatiaľ končí radikálne novým pochopením jej podstaty.



Fotka: Inaque
Ako vníma informácie z očí mozog? A čo sa stane, keď sa toto spojenie preruší?Oliver Sacks v knihe Zrak mysle rozpráva príbehy ľudí, ktorí sú schopní orientovať sa vo svete a komunikovať s okolím napriek tomu, že prišli o dôležité funkcie a schopnosti, ktoré považujeme za nevyhnutné. Napríklad schopnosť rozoznávať tváre, zmysel pre trojrozmerný priestor, schopnosť čítať či vnímať prostredie okom. Pre všetkých týchto ľudí je nový spôsob života výzvou a kniha Zrak mysle je testamentom, ako sme my, ľudia, schopní vyrovnať sa s touto výzvou.

Neurologické ochorenie

,,Neurodegeneratívne (ND) ochorenia sú široká skupina chorôb centrálneho aj periférneho nervového systému, ktorá je spôsobená predčasným zánikom alebo degeneráciou nervových buniek. Tieto ochorenia majú často genetický podklad."(citované neurologicke-ochorenia)


Fotka: Inaque
Oliver Sacks vo svojej najznámejšej knihe rozpráva dvadsaťštyri príbehov ľudí so zvláštnymi neurologickými poruchami – je tu muž, ktorý si mýlil manželku s klobúkom, ľudia, ktorým sa v hlave spustila hudba z ich detstva, ktorí prestali rozoznávať tváre svojich blízkych či časti vlastného tela.  V citlivom rozprávaní doktora Sacksa sa z každej poviedky stáva jedinečná a ľudská štúdia živej bytosti bojujúcej proti nepredstaviteľnej chorobe. „Postavy z poviedok doktora Sacksa sú takmer románové. Dokazujú, aké úžasné schopnosti má náš mozog a aká krehká je naša myseľ. “

Fotka: Martinus
Kniha od Claudie J. Strauss je pre všetkých, ktorých sa dotýka Alzheimerova choroba. Prináša cenné rady a praktickú pomoc v komunikácii s pacientmi. Autorka v nej veľmi jednoduchým no účinným spôsobom objasňuje, ako sa zorientovať v zložitom svete komunikácie s ľuďmi s Alzheimerovou chorobou. Je vhodná pre rodinných príslušníkov, ktorí denne stoja tvárou tvár svojim blízkym trpiacim na demenciu. Je užitočná pre pracovníkov zariadení sociálnych služieb, pre lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov ako pomoc pri zmysluplnej komunikácii s pacientmi s Alzheimerovou chorobou.





TOTO JE MOJE SRDCE: C. C. HUNTEROVÁ

Sedemnásťročná Leah McKenzieová nemá srdce. Nažive ju drží umelé, ktoré si so sebou nosí v batohu. Ani to jej však nemôže dať viac ako pár rokov života. S jej vzácnou krvnou skupinou je transplantácia veľmi nepravdepodobná. Musí teda stále žiť tak, akoby umierala, a to veru nie je ľahké. Keď sa však predsa len naskytne vhodné srdce, Leah dostane druhú šancu na život. Potom však zistí, že darcom bol chlapec z jej školy, o ktorom všetci tvrdia, že spáchal samovraždu. Keď sa k tomu pripoja aj záhadné sny, ktoré sa jej od transplantácie ustavične vracajú, uvedomí si, že v nich možno nájde kľúč k tomu, čo sa naozaj stalo.


Fotka: Yoli


Fotka: Panta Rhei
Keď Landon Carter, syn známeho kongresmana, stretne prvýkrát Jamie Sullivanovou, dcéru miestneho duchovného, ​​je to ako blesk z čistého neba. Jamie je ťažko chorá a vie, že jej dni sú zrátané. A hoci ju väčšina spolužiakov považuje skôr za podivnú, Landon dochádza k poznaniu, že sa do Jamie k vlastnému úžasu hlboko zamiloval. Jamie je aj napriek vedomiu svojej neodvrátiteľnej chorobe plná optimizmu. Londonovi ukazuje, aké dôležité je priateľstvo a pomoc druhým, akú hodnotu má láska k blížnemu.







Autor: dannyreads






Komentáre

Obľúbené príspevky