Steven Pinker: Buď svetlo

Steven Pinker je autor viacerých ocenených publikácií
Od prvej chvíle bestseller v rebríčku New York Times, jedna z najzávažnejších kníh súčasnosti podľa The Enonomist. Bill Gates ju zaraďuje medzi svoje najobľúbenejšie knihy všetkých čias. Samé superlatívy čítame o novinke Buď svetlo od Stevena Pinkera. Publikácia je rozsiahla počtom strán, poznámkami, grafmi a hlavne pozoruhodným obsahom.  Hotová biblia a toto prirovnanie by zrejme autora  veľmi nepotešilo. Na svoju obranu dodávam, že Buď svetlo sa diametrálne odlišuje od knihy kníh.
Steven Pinker nám predstavuje iný svet. Svet podľa osvietenstva. Prečo práve osvietenstvo a jeho ideály? Autor to odôvodňuje tým, že ľudia nedôverujú inštitúciám modernity, sú skeptickí a jedine, čo má vyšší zmysel je náboženstvo. V troch častiach knihy- osvietenstvo- pokrok- rozum, veda a humanizmus chce čitateľom dokázať, že ideály osvietenstva sú večné. Práve v tejto dobe v ktorej žijeme, ich potrebujeme najviac pripomenúť. 

ako si predstavujeme osvietenstvo...

V prvej časti s názvom- osvietenstvo nám v troch kapitolách autor odpovedá, čo znamená historické obdobie, aké sú  jeho najdôležitejšie témy. 

Osvietenským mysliteľom pripisuje jednu spoločnú myšlienku- zo všetkých síl používať rozum, aby svet okolo nás bol pochopený. 
Druhou témou osvietenstva je veda, ktorá spôsobila a spôsobuje zásadnú revolúciu. Zaujímavým prvkom ako pochopiť našu prirodzenosť je entropia. Ak sa stretávate s pojmom po prvý krát, je dôkladne vysvetlený.  Tak ako na začiatku prvej kapitoly obhajuje osvietenské myšlienky Steven Pinker dáva priestor aj kritikom, tohto obdobia a jeho myšlienok.

v myšlienkach pokroku nie každý vidí cestu...

Vyvíjame sa k lepšiemu. Ako to môžeme posúdiť? Jednoduchá odpoveď: na to nám slúžia čísla. Čísla v grafoch nám ukazujú, že napredujeme. Vedomosti sú kľúčom v dnešnej dobe a musíme ich vedieť správne čítať a používať. Druhá časť knihy je zároveň najrozsiahlejšia grafmi, číselnými údajmi. V jednotlivých kapitolách nám autor ponúka porovnanie historického vývoja so súčasnosťou na základe reálnych faktov. Máme sa lepšie ako ešte nikdy predtým. Sme zdravší, slobodnejší, materiálne a intelektuálne bohatší. Poznaniu kto sme, odkiaľ pochádzame, ako fungujeme, vďačíme rozrastajúcim sa vedomostiam. Vzdelanie prináša človeku pozitívne zmeny. Pinker cituje štúdiu o vplyve vzdelania, ktorá potvrdzuje, že vzdelaní ľudia sú osvietenejší. Sú menej náchylní veriť katastrofálnym prognózam, sú ochotní bojovať proti spoločenským obmedzeniam, pomáhať a ctiť si slobodu.

Pri čítaní knihy nadobúdame pocit optimizmu, pokoja, že do lepšej doby sme sa nemohli narodiť. Avšak sa tu nájde varovné ale, predstavujúce určité hrozby. Na ľudský pokrok striehnu hrozby z politických smerov, podkopávajúc osvietenské základy našej prosperity. Autor varuje pred populizmom, ktorý znamená krok späť v spoločenskom smerovaní. Prekrúca a nerešpektuje fakty, otriasa autoritou významných expertov a inštitúcií. V dvadsiatej tretej kapitole približuje intelektuálne korene autoritárskeho populizmu.

budúcnosť je na nás...

V záverečnej časti uzatvára svoju obhajobu osvietenských myšlienok. Racionalita  má mať väčší priestor v mnohých oblastiach. Vďaka vede sa stále tešíme ohromujúcim objavom, navyše nám ukazuje výnimočnosť sveta okolo nás. Vedecké poznanie zachraňuje životy v enormných číslach. Nadobudnuté vedomosti použijeme pre blaho ľudstva (zdravie, šťastie, sloboda, poznanie, láska) a to nazývame humanizmus. Humanizmus tiež rozlišuje medzi skutočným pokrokom a obyčajným zlepšením. Pinker uzatvára knihu myšlienkou: ,,Za zlepšením života ľudí stojí rozum a jeho obhajoba."

Buď svetlo je napínavý, povznášajúci sa príbeh o pokroku.  Búra mýty, ponúka argumenty čitateľom, ktorých zaujíma svet okolo nás. Optimizmus hrá v knihe veľkú úlohu, množstvo úvah vyvoláva vnútorný monológ čitateľa, ako vníma svoje hodnoty a či nie je na čase ich prehodnotiť. Steven Pinker v knihe vytvoril jednotlivými kapitolami, osvietenskú kroniku pre cestu ľudstva. Je to na nás, na čitateľoch, čo si odnesieme z toľkých faktov, grafov.

Za možnosť si prečítať knihu, porozmýšľať o myšlienkach, faktoch a napísať o nej ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Autor príspevku: dannyreads
Kniha: Buď svetlo
Počet strán: 648
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Tatran
Hodnotenie na Goodreads

Komentáre

Obľúbené príspevky