Knižné novinky: máj 2019


Máj, lásky čas. Mesiac máj je v znamení lásky, aspoň tak sa hovorí. Všetko kvitne, jar je už v plnom prúde.Hovorí sa, že zamilovať sa v máji a nájsť si lásku môže byť jedným zo znakov sily pre budúci vzťah. Či už nájdeme lásku, alebo nie, knižné lásky v máji na nás knihomoľov určite čakajú. Pripravila som zhrnutie kníh, ktoré majú byť v máji na pultoch kníhkupectiev:

Kníhkupec z Kábulu
Åsne Seierstad
Absynt

Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov.
Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu Sultán Chán dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru.
Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v rodine Sultána Chána a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí Sultán Chán – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi.

 
Povedal mi veštec
Tiziano Terzani

Slávnemu talianskemu reportérovi Tizianovi Terzanimu povedal hongkonský veštec, že v roku 1993 bude ohrozený jeho život a mal by sa vyhnúť lietaniu. Rozhodol sa preto, že do lietadla nenastúpi a bude cestovať ako dávni objavitelia. Pešo, loďou, autobusom, autom či vlakom po celej Ázii.
V tejto knihe nájdete Barmu, Thajsko, Laos, Kambodžu, Vietnam, Čínu či Mongolsko videné z tých najnezvyčajnejších uhlov. V každej z týchto krajín hľadal veštcov, jasnovidcov či šamanov, vďaka čomu sa s čoraz väčším porozumením ponáral do dávnych zvykov, ohrozených agresívnou západnou civilizáciou. Z jeho nespočetných ciest, ktoré absolvoval v priebehu roka vznikla unikátna reportážna kniha Povedal mi veštec.
„Moje rozhodnutie sa ukázalo ako veľmi dobré a rok 1993 bol jedným z najzaujímavejších v mojom živote,“ povedal neskôr Tiziano Terzani. „Predpovedali mi smrť, no ja som začal znovu žiť.“



Alef 
Borges Jorge Luis 
Artforum 

Prostredníctvom odkazov na nespočetné množstvo diel svetovej literatúry sa jeho texty donekonečna rozvetvujú a umožňujú čitateľovi nachádzať stále nové a nové interpretácie. Borges, ktorého inšpirovali napríklad Edgar Allan Poe či Franz Kafka, vyniká najmä jazykovým majstrovstvom, vďaka ktorému dokáže pomenovať aj to, čo nie je skutočné. Jeho jedinečný spôsob uvažovania zásadne ovplyvnil literatúru 20. storočia a dodnes inšpiruje intelektuálov a umelcov po celom svete. Nový, svieži slovenský preklad vytvorila Barbara Sigmundová.  





Clayov most
Markus Zusak
Hĺbavý príbeh o nedospelých bratoch Dunbarovcoch, žijúcich na predmestí austrálskeho mesta bez otca a matky, podľa vlastných pravidiel. Ich domov sa zmieta v chaose. O matku, ktorá svojich päť synov vychovávala prísne, ale s láskou, prídu a vzápätí záhadne zmizne aj otec. Chlapci ho prezývajú Vrah, lebo cítia, že po jeho odchode v srdci každého z nich niečo zomrelo. Keď sa po čase otec z ničoho nič objaví, vyháňajú ho. Len jeden z bratov, Clay, pozná otcovo tajomstvo a aj jeho postihne osobná tragédia. Vyberie sa postaviť most cez dravú rieku, čím zároveň symbolicky stavia most medzi bratmi a otcom, ale aj medzi minulosťou a prítomnosťou.

„Clay Dunbar stavia most z mnohých dôvodov: kvôli bratom a na počesť rodičov. .. ale je to aj pokus o veľkoleposť. Stavia most, aby zachránil sám seba a aby vytvoril jedinečnú, krásnu chvíľu: zázrak, nič menej. “
Less
Andrew Sean Greer
Ikar 


Arthur Less je neúspešný spisovateľ, ktorému nemilosrdne klope na dvere päťdesiatka. Vníma to ako hroznú nespravodlivosť – veď len teraz sa ako tak naučil žiť! A akoby toho nebolo dosť, dostane pozvánku na svadbu svojho bývalého priateľa, s ktorým prežil posledných deväť rokov a dúfal v lásku až za hrob. Prepadne ho zúfalstvo a šialený smútok, s ktorým si nevie rady. Svadby sa rozhodne nemieni zúčastniť, a aby si to ospravedlnil aj sám pred sebou, prijme pozvánky na všetky konferencie, literárne podujatia a tvorivé pobyty, ktoré predtým veselo ignoroval. Naplánuje si tak cestu okolo sveta, počas ktorej oslávi aj obávané narodeniny. Veď napokon, čo už môže stratiť?

Čoskoro sa však ukáže, že postrácať môže naozaj všeličo – od kufra cez zvyšky ilúzií až po dôstojnosť. Jeho cesta sa zmení na odyseovskú púť plnú šialenstva na letiskách, podivných stretnutí a tragikomických dobrodružstiev, ktoré však majú nečakane liečivý účinok.

Less je satira o Američanovi na cestách, román o nevyhnutnosti starnutia, celoživotných priateľstvách aj premárnených šanciach, no predovšetkým je to príbeh lásky – vtipný, dojímavý a krásny, ocenený Pulitzerovou cenou za literatúru.
 Mira
Nina Protušová
Ikar

Prežila. Bola to podľa všetkého nebezpečná nehoda za dosť zvláštnych okolností a Mira si z nej nič nepamätá. Vyviazla však takmer bez škrabanca a nezranila nikoho iného – skutočné šťastie v nešťastí. Mala by byť spokojná. Práve sa presťahovala k Táni, svojej bláznivej najlepšej kamarátke, popri práci v kaviarni sa znova začína pripravovať na prijímacie skúšky na vysokú školu a jej milujúci priateľ Peter ju vo všetkom oddane podporuje. Všetko sa uberá správnym smerom.

Lenže čo sa skutočne odohralo v deň nehody? Mira má pocit, že čosi nesedí, a tak sa na vlastnú päsť púšťa do pátrania. Podporí ju jedine Rado, jej spriaznená duša, a Mira pomaly začína tušiť, že má pred sebou pekelne zamotané klbko lží a temných tajomstiev.
Obklopení radosťou
Ingrid Fetell Lee
Ikar

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo nás teší pohľad na západ slnka alebo rozkvitnuté čerešne? Existuje dôvod, prečo sa ľudia pri pohľade na záplavu lampiónov usmievajú? Odborníci nás nabádajú hľadať vnútornú rovnováhu v sebaovládaní alebo v meditácii – a izolovať sa od vonkajšieho sveta. Učia nás nefixovať sa na materiálny svet, lebo ten v nás vyvoláva radosť len minimálne, ak vôbec. Ale čo ak je práve vitalita nášho okolia tým najľahšie obnoviteľným a dostupným zdrojom radosti?

Dizajnérka Ingrid Fetellová Leeová vo svojej knihe vysvetľuje, prečo sme na jednom mieste nepokojní alebo súťaživí, a na inom vyrovnaní a šťastní. Prostredie, v ktorom žijeme, veci, ktorými sa obklopujeme, ovplyvňujú našu náladu viac, ako si myslíme. Dbať na estetickú stránku okolia nie je prejavom povrchnosti, práve naopak. Môže hrať v náš prospech, aby bol náš život bohatší, zdravší a naozaj radostný.

Nevyliečiteľný romantik (a ďalšie znepokojivé odhalenia)
Frank Tallis
Inaque

Frank Tallis je spisovateľ a klinický psychológ. U nás ho poznáme ako autora detektívnych románov z Viedne na začiatku dvadsiateho storočia, no v tejto knihe sa predstaví ako chápavý psychoterapeut. Vybral zo svojej praxe nezvyčajné prípady pacientov, ktorí sa trápili pre lásku v jej najrôznejších podobách, a ukazuje nám, že hranica medzi normálnym a nenormálnym je aj v prípade lásky a zaľúbenosti naozaj tenučká.

Predstaví nám ženu, ktorá je presvedčená, že jej zubár ju miluje na veky, muža zblázneného do vlastného odrazu, krásku posadnutú bezdôvodnou žiarlivosťou, mladíka sužovaného smilným démonom či starú paniu, ktorú navštevuje duch jej zosnulého manžela. .. a ďalších ľudí s originálnymi príbehmi túžby a vášne.

Tallis k nim pristupuje citlivo, s nadhľadom i humorom aj s využitím najnovších poznatkov z výskumu biologických a psychologických mechanizmov romantiky a zaľúbenosti.  


Sérotonín
Michel Houellebecq
Inaque

Rozprávačom románu Sérotonín je štyridsaťšesťročný poľnohospodársky inžinier Florent-Claude a jeho príbeh je o Francúzsku, ktoré dupe po svojich tradíciách, ničí svoje mestá a búriaci sa vidiek.

Deprimovaný rozprávač odchádza z Paríža a spoločne s bývalým spolužiakom - farmárom s aristokratickým pôvodom chodí po francúzskom vidieku hľadajúc nádej a svoje "mŕtve" lásky.

Sérotonín je románom o pustošení sveta bez dobra, spolupatričnosti a zároveň je románom o smútku, výčitkách a ľútosti.

"Houellebecq pre nás nikdy nebol cynikom či nihilistom. Nikdy sa nepovyšoval nad svoje úbohé postavy, skôr stál po ich boku. Ak ho niečo spája so Célinom a jeho románom Smrť na úver, je to predovšetkým pozornosť, ktorú venuje porazeným. Umenie provokácie - úprimné alebo vypočítavé - je až na druhom mieste. " Alexis Brocas (Le Nouveau Magazine Littéraire).



Neviditeľné mesto
Julia Dahl

Pár mesiacov po tom, ako sa Rebeka narodila, ju jej mama, chasidská Židovka z Brooklynu, opustila a vrátila sa k svojmu náboženstvu. Ani Rebeka, ani jej otec o nej odvtedy nepočuli. Dievčatko vychoval otec. Teraz Rebeka čerstvo spromovala a presťahovala sa do New Yorku, aby si splnila sen a stala sa novinárkou vo veľkomeste. Láka ju aj myšlienka byť bližšie pri matke, ktorá pravdepodobne stále žije v chasidskej komunite v Brooklyne. Rebeku ako reportérku na voľnej nohe zavolajú, aby napísala o prípade zavraždenej chasidskej ženy. Rebeka zistí, že medzi newyorskou políciou a ultra-ortodoxnou židovskou komunitou existuje nepísaná dohoda, podľa ktorej to, čo sa stane v tejto uzavretej komunite, si ona vyrieši sama, polícia sa do toho nebude miešať. Hrozí, že vražda chasidskej ženy nikdy nebude vyšetrená, pochovajú ju bez pitvy a vrah unikne bez trestu. Rebeka sa pustí do vyšetrovania na vlastnú päsť. 

Bankárova žena
Cristina Alger

Čo môže byť šokujúcejšie ako nečakaná smrť milovaného manžela? Tajomstvá, ktoré po ňom ostali.
Annabelin dokonalý život bohatej emigrantky v Ženeve sa rozpadne v okamihu, keď jej oznámia, že jej manžel, vplyvný bankár Matthew, zahynul pri havárii lietadla v Alpách. Podozrenie, že nehoda v skutočnosti nebola náhoda, ju motivuje vložiť všetky sily do pátrania po pravde. Na krk jej dýchajú mocní nepriatelia a v hlave víria zmätené otázky, či svojho manžela skutočne poznala.
Investigatívna novinárka Marina píše článok o banke Swiss United, kde Matthew pracoval. Keď však odhalí dôkazy o šokujúcom globálnom finančnom škandále, v ktorom má prsty zákulisie banky, situácia ju donúti urobiť nepredstaviteľné rozhodnutie...
Bankárova žena je prvotriedny triler i lákavá sonda do životov ľudí z atraktívneho a tajomného prostredia veľkých financií.
 
Roselle Pes, ktorý ma zachránil
Michael Hingson, Susy Floryová
Motýľ

Skôr, ako sa začítate do tohto výnimočného skutočného príbehu, zatvorte na chvíľku oči a predstavte si, že ste od narodenia nevidiaci a kráčate životom ponorení v tme. A teraz si predstavte, že sa 11. septembra 2001 nachádzate na 78. poschodí Svetového obchodného centra v New Yorku, do ktorého narazí unesené lietadlo. Pri sebe máte len svojho vodiaceho psa a ste úplne odkázaní na jeho pomoc.

Príbeh neobyčajného Michaela Hingsona a jeho vernej a odvážnej sprievodkyne Roselle roky dojíma ľudí po celom svete. Pri čítaní tejto knihy aj vy budete kapitolu po kapitole strácať reč a žasnúť nad putom, ktoré spája človeka a psa v tom najkrajšom zmysle slova. Precítite, aké je to poslepiačky zísť sedemdesiatosem poschodí, uniknúť smrti v rúcajúcich sa dvojičkách a skrývať sa v podzemnej stanici metra.

Beznádejne sa zamilujete do pojašenej Roselle, ktorá sa síce panicky bojí búrok, no i tak bojuje, aby svojho ľudského priateľa dostala v ohlušujúcom rachote rúcajúcich sa veží do bezpečia. Do Roselle, ktorá za svoj hrdinský čin dostala mnohé celosvetovo uznávané ocenenia a prísľub, že jej meno už nikdy nedostane žiaden vodiaci pes, pretože "Roselle je len jedna".

Začítajte sa do príbehu muža, ktorí nikdy nedovolil, aby mu jeho slepota zabránila naplniť svoje sny, a Roselle, ktorej oddanosť a odvaha im obom zachránila život.

Divá Bára a jiné dívky na útěku
Božena Němcová
Slovart 

Poviedkový súbor próz Boženy Němcovej, ktorý zostavila literárna historička Jaroslava Janáčková a prózy spája motív úteku. Najintenzívnejší motív úteku a potreby slobodnej voľby je zobrazený v lyrickej próze Čtyři doby, ktorú donedávna považovali iba za autobiografickú spoveď autorky. Až na prahu 21. storočia jej bola priznaná umelecká aj myšlienková hodnota. Božena Němcová sa v tejto odvážnej a otvorenej próze rozhodla vysloviť revoltu modernej ženy proti spoločenským konvenciám. Originálnym spôsobom v nej vyjadrila svoju vlastnú potrebu slobody, nezávislosti a sebarealizácie.

 
Les prízrakov-(Stein a Barbarič 6)
Juraj Červenák
Slovart


Juraj Červenák prináša už šiestu knihu z cyklu historických detektívok zasadených do čias protitureckých vojen na sklonku 16. storočia. Joachim Stein zimuje na hrade Strieborná skala. Pokojné Vianoce s rodinou však zatieni potýčka so zločineckým podsvetím v neďalekom meste Trutnov. Vzápätí kapitána poprosí o pomoc bohatá šľachtičná Beatrix Zilvárová, ktorej milovaný synovec a dedič Adam zmizol počas poľovačky. Kým Stein s verným pobočníkom Jarošom zisťujú, či šlo o únos a kto za ním stojí, priamo v uliciach Trutnova dôjde k brutálnej vražde váženého mešťana. Aby rozmotali záhady, ktoré sú možno prepojené, kapitán Stein a seržant Jaroš sa musia vybrať až do strašidelného lesa v Krkonošiach a bojovať tam o holý život. Navyše v Steinovi narastá obava, že by nebezpečenstvo mohlo hroziť aj jeho najbližším.

Nimbus (Žatva smrti 2)
Neal Shusterman
Slovart

Nimbus dal ľuďom dokonalý svet, utópia sa stala realitou. Len jedna vec nebola Nimbovi zverená do právomoci: Spoločenstvo koscov a ich monopol na smrť.
Z Rowana sa stal vydedenec, ktorý na seba vzal poslanie podrobiť Spoločenstvo skúške ohňom. Doslova. Stal sa z neho temný národný hrdina, samozvaný kat, ktorý likviduje skorumpovaných koscov. Citra ako mladší kosec korupciu vidí a chce situáciu zmeniť zvnútra, no na každom kroku sa jej do cesty stavajú prekážky, čoraz väčšiu hrozbu predstavujú aj kosci „nového rádu“. Všetko nasvedčuje tomu, že pomoc treba hľadať u Nimba - umelej inteligencie, ktorá je jediná dostatočne múdra na to, aby vyriešila problémy dokonalého sveta. Pomôže však Nimbus s riešením týchto problémov alebo sa bude len prizerať, ako dokonalosť upadne? Druhý diel úspešnej trilógie Žatva smrti prináša ďalšie nečakané zvraty, ktoré môžu navždy zmeniť osudy ľudstva „odsúdeného“ na nesmrteľnosť.

Toľko života
Louis de Bernières
Slovart

Najnovšia kniha Louisa de Berniéra je voľným pokračovaním románu Prach, čo padá zo snov, o osudoch detí spriatelených rodín McCoshovcov a Pittovcov z anglického vidieka. Začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia Daniel odíde s Rosie a ich malou dcérkou na Cejlón, kde chcú začať nový život a zabudnúť na traumy vojny. No ani tu v pozemskom raji uprostred čajových plantáží sa nedokážu zbaviť pút, ktoré ich spájajú s domovom, a rozdielnych predstáv o plnohodnotnom živote. Aj Rosiným trom sestrám, ktoré zostali doma v Anglicku, stoja v ceste za šťastím mnohé prekážky a v neľahkej dobe hľadajú spôsob, neraz aj veľmi nekonvenčný, ako naplniť svoje túžby.





Ženy milujíci

David Herbert Lawrence
Slovart

V románe sledujeme komplikované vzťahy dvoch mileneckých párov, z ktorých jeden dospieva k životnému naplneniu a druhý sa tragicky rozpadá. Sústreďuje sa na analýzu vzťahov dvoch sestier k sebe, okoliu a predovšetkým k ich milencom. Kvarteto milencov dopĺňajú ďalšie mnohé postavy a vzťahové pletky, ktoré D. H. Lawrence bravúrne analyzuje. Je až nevídané s akou dokonalosťou vystihol ženskú psychiku a sexualitu.


Jednoducho zmizla
Lisa Jewellová
Tatran

Väčšina z nás pozná neopísateľný žiaľ rodičov, ktorí pátrajú po stratenom dieťati, len zo správ a televízie. Smutné a vyčerpané tváre nešťastníkov tlmočia ich bolesť a nútia nás, aby sme zovreli svoje deti ešte tesnejšie v náručí. V románe Zmiznutá bezprostredne čelíme takejto realite, keď desať rokov po podobnej udalosti vstúpime do života Laurel Mackovej. Roky plné stresu a traumy jej zničili manželstvo a narušili vzťah k dvom ďalším deťom. Laurel chodí do práce, raz do týždňa zájde na plaváreň, predstiera, že sa starostlivo venuje kvetom v hrantíkoch na balkóne, ale jej život sa v podstate zastavil vo chvíli, keď zmizla jej dcérka Ellie v tínedžerskom veku. Desať rokov po Ellinom záhadnom zmiznutí stretne nešťastná matka šarmantného Floyda. Žije sám so svojou deväťročnou dcérou Poppy. Keď ju Laurel vidí po prvý raz, pripadá jej akási čudne známa. Nezodpovedané a roky potláčané otázky znovu vyplávajú na povrch a nedajú jej spávať. Utiekla Ellie z domu, ako sa domnievala polícia, alebo má jej záhadné zmiznutie iný, temnejší dôvod? Kto je vlastne Floyd? A prečo jej jeho dcéra bolestne pripomína vlastné stratené dievčatko?  



Čeliť divočine

Tatran

Autorka priznáva, že svet nie je bezpečný a nájsť si v ňom svoje miesto nie je vôbec jednoduché. Brownová zdôrazňuje, že najprv musíme patriť sami sebe, nájsť sa, aby sme mohli patriť niekam. Hanbíme sa za svoju osamelosť a usilujeme sa naplniť svoj život láskou a spolupatričnosťou s inými. Na druhej strane prílišná blízkosť vyvoláva aj nenávisť. A za vlastnú nenávisť platíme privysokú cenu. Brené Brownová, profesorka sociológie, v knihe Čeliť divočine rozoberá najbytostnejšie pocity člověka v divočine tohoto sveta. 


Liečivá sila esenciálnych olejov

Eric Zielinski
Tatran

Táto kniha je najlepšou, najdôveryhodnejšou a vedecky podloženou publikáciou o esenciálnych olejoch. Doktor Zielinski v nej ponúka množstvo receptov na pomoc so zdravotnými problémami, učí, ako pomôcť vašej rodine pri bolesti, únave, zlom trávení a mnohých iných ťažkostiach. Je to nielen zbierka informácií, ale aj užitočný a inšpiratívny sprievodca životom. Naučí vás chápať neskutočnú moc rastlín.




Nezvestná

Christian White
Tatran

Austrálsky scenárista Christian White napísal triler, ktorý hneď zaujal a bol ovenčený mnohými oceneniami. Keď profesorku Kim Leamyovú navštívi istý Američan a povie jej, že je pravdepodobne unesená Sammy Wentová z Kentucky, jej svet sa obráti naruby. Neveriacky ho odbije, ale mŕtva matka už neprehovorí. Nakoniec sa predsa len vyberie do Ameriky, aby spoznala pravdu.



 









Autor:  _dannyreads_
Zdroj: Absynt, Artforum, Ikar, Inaque, Lindeni, Martinus, Motýľ, Panta Rhei, Slovart, Tatran

 


Komentáre

Obľúbené príspevky