Dovidenia letné prázdniny...

Letné prázdniny sú už za nami. Festivaly, dovolenky, oddych, spoznávanie a omnoho viac sme toho zažili.Ostali nám spomienky- fotky na Instagrame, pohľadnice, magnetky. Verím že ste toto leto strálivi aj s knihou. Prežili nové príbehy, spoznali novu kultúru, alebo prečítali krásny román, poviedku. Myslím si že je úplne jedno či ste prečítali jednu alebo desať kníh. Hlavné je, že ste si z nej zobrali to najlepšie a najpodstatnejšie pre vás. V nasledujúcich riadkoch vám prinesiem- zhrniem aké knihy som čítala počas letných prázdnin.


Moje prečítané knihy:

Laetitia Colombaniová- Vrkoč
Tri ženy, tri iné svety, tri spojené životy.
Smitá, Sarah, Giulia. Odlišné príbehy, ale predsa ich niečo spája. 

Osud sa im spojí do jedného symbolického vrkoča. Rafinované spojenie ktoré vytvorila autorky  v tomto románe. Vyvolá rôzne emócie a hlavne zanechá literárny zážitok. 
Kniha je krátka, ľahko sa číta a rýchlo sa dostanete do deja hrdiniek.

Andrej Bán- Slon na Zemplíne

Slovensko. Malá, veľká krajina v strednej Európe. Sme hrdí na prírodu, kultúru. Nečakane nadíde moment, kedy si uvedomíme, že ju aj až tak dobre nepoznáme. Kedy nastáva tento moment? Pri čítaní Slon na Zemplíne... 
Ako sa pozeráme na aktuálne dianie v našej spoločnosti? Zabúdame...
Prečo? Chceme, nemusíme, ale chceme. Tieto príbehy nás prinútia nezabúdať a preto považujem za nutnosť, povinnosť aby sme si túto ju prečítali.



Heather Morrisová-Tetovač z Auschwitzu
Keď začneš čítať Tetovača z Auchwitzu na inú knihu nesiahneš. Nie je to ďalšia lekcia z histórie, ale jedinečná lekcia o ľudskosti. Príbeh Laleho a Gity, začínajúci číslami. Auschwitz- Birkenau, pri vyslovení týchto miest tuhne krv v žilách. Ako je možné, že na takomto mieste sa môže zrodiť najkrajší cit, aký poznáme? Na túto otázku nájdete odpoveď jedine tak, že si knihu prečítate. 


Matteo Strukul -Mediciovci: Mocný muž 
Pokračovanie tematickej trilógie o mocnom rode. Mediciovci. 
V druhom románe autor približuje úsek života vnuka Cosima Medici. Lorenzo ,,Magnifico“ . 
Renesancia, obdobie fascinujúce, ale aj komplikované. Znovuzrodenie, prevládajú antické idey, zároveň je jedným z najtemnejších a najnásilnejších čias v dejinách. 
Boj o ľud, moc, peniaze. Ako sa s týmto všetkým vysporiada mocný Lorenzo? Ďalšie detaily a úskalia prináša pokračovanie trilógie o mocnom rode. 


Katarzyna Boni- Ganbare workshopy smrti
Spomedzi reportaži je pre mňa táto Absyntovka iná. Čítala som o deťoch, ženách čo prežili II. svetovú vojnu, o dvoch sestrách, ktoré sa zradikalizovali o Filipinach a ďalších udalostiach. V tejto knihe sa dozvedáte o živelnej katastrofe z roku 2011 v Japonsku. Japonská kultúra sa výrazne odlišuje od našej Europskej. Niektoré praktiky prežitia vam prídu bizarné, ale pre nich boli nevyhnutné. Silná zbierka reportáži za ktorú autorka získala  Literárnu cenu Gryfia udelovanú ženským autorkám a postupila s ňou do finále prestižnej reportérskej ceny Ryszarda Kapuścińského.



Françoise Frenkel- Kníhkupkyňa z Berlína 
Kníhkupkyňa z Berlína je jedinečná. Osloví náročného a aj menej náročného čitateľa. Má v sebe výnimočné prvky, jedným z nich je náhodné znovuobjavenie.
Ja neverím na náhody, všetko sa deje kvôli nejakej príčine. Tak ako príbeh Francoise Frenkel. Jeho znovuobjavenie pre nás čitateľov je veľmi výnimočný, pretože prináša príbeh ženy,  kníhkupkyne, ktorá bojovala s krutým osudom poznačeným prenasledovaním, neznášanlisvosťou a krutosťou II. svetovej vojny.




Lenka Hlinková- Ženský algoritmus
Kniha otvára pandorinu skrinku a zároveň poskytuje odpovede. Sú ženy technické typy?  Ako je to tu na Slovensku?
Prečo preferujeme iné študijné odbory a nie technické smery?
Ako je to platovo u nás na Slovensku a ako sme na tom hlavne my ženy? Celú recenziu na túto knihu nájdete tu. 




Zadie Smith: Swing Time
Hudba, tanec, swing. Dve kamarátky, identita, život. Priateľstvo,úspechy, pády. Zadie Swith v knihe spája všetko, čo pokladám za perfektné. Ďalej hľadá odpoveď na otázku: ,,Musíme tancovať na hudbu našich čias?" Čo to vlastne znamená? Pre mňa bolo veľkým prekvapenním, že po dočítaní som presne poznala mená a našej hlavnej hrdinky (rozprávača) nie. Swing Time odporúčam každému, kto chce poznať odpovedete na socialno- spoločenské otázky.
 

 

Karl-Markus Gauss-Roztratení Nemci
S touto reportážou sa vydávate po patraní. Koho hľadáte?  Nemcov. Čo znamenalo byť Nemcom v Litve, na Slovensku a na Ukrajine v 20 storočí a dnes?
Karl- Markus Gauss napísal knihu, ktorá približuje svet ktorý nepoznáme. Kniha má malo strán, ale zato veľmi dôležitých.


Tieto knihy ma obohatili, svojim príbehom, textom a hlavnými postavami. 
Ďakujem za prečítanie článku, alebo pridania komentára.

dannyreads

Komentáre

Obľúbené príspevky