Anna Burns: Mliekar

,,Život v komunite s nepísanými pravidlami."



Anna Burns: Mliekar

Román Mliekar  púta pozornosť cenami a nomináciami, ktoré získal. Z anotácie vieme v akej krajine sa nachádzame a zľahka o aké obdobie  ide- The Troubles, etnicko-nacionalistický konflikt v Severnom Írsku. 

O rušnom období v Severnom Írsku som sa dozvedela až z tejto knihy, nemala som žiadne informácie, ako sa vyvíjal konflikt, čo tomu predchádzalo. Pred čítaním knihy z dostupných informácii na internete sa mi približne ukázalo kde sa bude pohybovať hlavná hrdinka.

Hlavná postava, bez mena vyrástla v komunite s prísnymi pravidlami, založenými na náboženských princípoch. Síce nepoznáme mená postáv, rodinných príslušníkov, miest, poznáme aspoň ich obyčaje, ktoré ženám vôbec nedoprajú.  Prostredníctvom  rozsiahleho rozprávania dospievajúcej dievčiny sa zoznámime z ich vlastnosťami, udalosťami, ktoré ovplyvnili rodinu a fungovanie komunity.

Každodenná rutina sa zmení v neočakávanej chvíli pri náhodnom stretnutí s mužom pochybnej povesti nazývaným- Mliekar.  Z neplánovaných stretnutí vycítiť psychický tlak bez žiadneho priameho dotyku alebo vulgárneho slova. 

Prúd nekontrolovateľných udalostí autorka rozsiahle opisuje. Do deja pridáva rozmerné opisy detailov, ktoré odpútavajú pozornosť od hlavnej dejovej línie, čo ma v niektorých prípadoch zavádzalo.


Kniha Mliekar vyvolal v mojich čitateľských zmysloch veľké rozpoloženie. Na jednej strane oceňujem snahu priblížiť konflikt ako ho vnímali obyčajní ľudia, komunita zároveň ma neoslovila myšlienka anonymity postáv, prostredia. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia

Autorka príspevku: _dannyreads_ 

Kniha: Mliekar

Autor: Anna Burns

Počet strán: 344

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Lindeni

Hodnotenie na Goodreads: 3,5 z 5*


 Facebook GoodreadsInstagram

Komentáre

Obľúbené príspevky