György Dragomán: Biely kráľ

Spomienky tvoria naše detstvo. Spomíname si na prvé detské hry na dvore pred bytovkou, skrývačky, rozbité kolená, hádanky a riekanky, ktoré možno vieme do dnešného dňa. Niekto si aj spomenie na výchovné za ucho od učiteľa. Keď v nás ožívajú dané momenty, chvíle niekedy si povzdychneme a povieme: ,,To boli časy."
György Dragomán- Biely kráľ

Biely kráľ otvára dvere do sveta malého chlapca a do spoločnosti v ktorej žije, ktorá je temná, čiernobiela. Džáta plní otcove prianie aby bol počas jeho neprítomnosti chlapom v dome. Sledujeme ako prežíva chlapčenské radovánky, nie vždy bezpečné, ako sa vyrovnáva s problémami. Džáta a jeho príbeh predstavuje nemilosrdnú etapu doby, plnej zloby, nenávisti, nedostatku a obviňovania. Román má silné opisy prostredia, ktoré pridávajú reálnosť danému okamihu. Je neuveriteľné ako autor dokázal vniknúť do mysle, pocitov jedenásťročného chlapca a zanechať mu jeho detskú nevinnosť, nič netušenie v akom prostredí vyrastá.

,, Čo to má znamenať, že ho držia zavretého bez súdu a bez rozsudku už pol roka, nech je už tento štát hocijaký, ale predsa máme ústavu, predsa máme zákony, na bytovú prehliadku ešte vždy treba príkaz, takže buď nech to ukážu, alebo nech sa už aj pracú."
s14

György Dragomán v románe Biely kráľ nám z časti pripomína to povestné obdobie (to boli časy), čo oživí spomienky niektorým čitateľom, pre iných to bude našťastie len minulosť a pre mladých čitateľov zlomok režimu, ktorý poznajú len z rozprávania rodičov, alebo podobných kníh. Kniha osloví čitateľov, ktorí chcú poznať ,,fiktívnú" východoeurópsku spoločnosť osemdesiatych rokov 20. storočia. 

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr.
Autor príspevku: dannyreads
Kniha: Biely kráľ
Autor: György Dragomán
Edícia: Pevný bod
Počet strán: 260
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Hodnotenie na Goodreads




Komentáre

Obľúbené príspevky