Gaël Faye: Malá krajina


Cestujeme. Objavujeme, spoznávame. Študujeme a pracujeme v zahraničí. Prenajímame, bývame v bytoch, domoch, ktoré nám nepatria. Skrášľujeme aktuálne bydlisko fotkami blízkych, predmetmi pripomínajúce nám domov. Našu rodnú krajinu, tam odkiaľ pochádzame, nad ktorou občas hrešíme, čo sa tam aktuálne deje, otvárame šampanské od radosti, keď vyhrá rodák, športovkyňa, športovec, tím. Nesieme si so sebou svoju identitu, pamäť tradícií. Do rodnej krajiny prichádzame na sviatky, osláviť životné udalosti meniace život. Vraciame sa domov, síce len na chvíľu, ale vraciame sa. Obdivujeme čo sa všetko zmenilo (nezmenilo), od tej doby čo sme odišli. Kráčame do detských izieb, alebo sedíme v kruhu rodiny a listujeme v starých  fotoalbumoch. Spomíname na udalosti, výročia. Spomienky sa nám spájajú s vôňou domova a detstva.

Podobné spomienky by mal mať Gabriel, hlavná postava knižného debutu a bestselleru– Malá krajina od francúzsko-rwandského spisovateľa. Gaël Faye prostredníctvom Gabriela rozpráva príbeh detstva, krajiny. V úvode sa nám predstavuje dospelý muž.  Jeho pamäť je pošpinená ťažkými myšlienkami  na ,,prekliatu krajinu,“ ako ju nazýva Gabrielova mladšia  sestra. Malými časťami spoznávame Gabrielovu prítomnosť o to viac sa nám otvárajú dvere do domu v Burundi, do sveta kde sa rozprestierala vôňa manga a citrónovej trávy.

,,Nie je to demokratické víťazstvo, ale etnický reflex...Vieš lepšie ako ja, ako to chodí v Afrike, ústava nemá váhu."s 86


Gaël Faye: Malá krajina



Máme možnosť čítať detailné a imtívne svedectvo z detského pohľadu na vyvíjajúcu sa spoločensko- politickú situáciu v Burundi a Rwande.  Autor nás vedie po ceste začínajúceho sa krvavého konfliktu. V jednej chvíli sme v škole, kde nevypovedané slová, pohľady, gestá ťažia ešte viac napätú atmosféru medzi žiakmi a neskôr sme pod jednou strechou v krčme, ktorá je centrom verejného života, najdôležitejšou inštitúciou v Burundi. Nie je to príjemné čítanie, pretože vidíme ako sa z detí, ktoré sa ešte prednedávnom báli pavúkov postupne menia na pouličných strážcov z gangov, ktoré chránia ulice. V rukách majú kalašníkov namiesto manga. V hlavách majú buď rub alebo líce. Hutu alebo Tutsi. V ušiach znie melódia výstrelov a výbuchov namiesto radostných pesničiek.

Gaël Feye svojím štýlom nám približuje masaker národov, genocídu ako ropnú škvrnu na rukách a v srdciach. Škvrna sa zmyje z rúk v srdci ostane navždy. Príbeh Gabriela nám opäť ukazuje aké máme šťastie že žijeme v miery. Mier si musíme vážiť a nesmieme pripustiť aby sme o neho prišli.

Za recenzný výtlačok knihy ďakujem vydavateľstvu Tatran.

Autor príspevku: dannyreads
Kniha: Malá krajina
Autor: Gaël Faye
Počet strán: 194
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Tatran
Hodnotenie na Goodreads

Komentáre

Obľúbené príspevky