Monica Hasse: Vojna okolo nás


Monica Hasse: Vojna okolo nás
,,Nemôžeme zmeniť koniec tak, že sa vrátime späť a zmeníte začiatok."
Dnes máme možnosť poznať 2. svetovú vojnu prostredníctvom rôznych dychberúcich, desivých svedectiev. Preživší holokaustu, vojaci, ktorí si do malého detailu pamätajú na všetko. Svoj hlas a literárny priestor dostávajú aj agresori vojny a ich potomkovia. 
To, že sa 2. svetová vojna neodohrávala iba v Európe, to je každému človeku známe.Prostredníctvom románu Vojna okolo nás sa ocitneme za veľkou mlákou, v Texase a píše sa rok 1944.

,,Niečo ďalšie, čo mi ocko povedal o tábore. Budeme obývať spoločný priestor s nacistami." s22

Internačný tábor Crystal City patril medzi menej známe objekty ako ostatné. Ako jediný slúžil pre japonské a nemecké rodiny. Pre presnú predstavu ako mohol vyzerať a čo sa v ňom nachádzalo máme na začiatku knihy mapu, ktorá nám pomôže pri predstavivosti.
Mapu som používala pri lepšej orientácií a pomáhala mi pri predstavivosti.
Rozličné rodiny a kultúry z opačných kútov sveta sa stretli v tábore. Dve hlavné hrdinky, Haruko a Margot sú odlišné a zároveň rovnaké. Spája ich nepriazeň osudu, pretože majú cudzí pôvod. Pôvod úhlavných nepriateľov USA. 
Hlavnou dejovou líniou je začínajúci priateľský vzťah dvoch mladých dievčat. Nevinné, nenápadné stretnutia sa prehlbujú. Čo určite neprehliadnete sú prebúdzajúce city, medzi Haruko a Margot, ktoré sa intenzívne menia. 
Nie sme len svedkami vzťahu medzi dvoma zajatkyňami. Sledujeme osudy rodín. Ich každodenne trápenia, výčitky a obavy o budúcnosť.
Moja pozornosť sa viac upriamila na vedľajšie fakty, ktoré sú skutočné v tomto príbehu. Napríklad: zakódovaná korešpondencia, V-mail. 

Román Vojna okolo nás má jednoduchý, predvídateľný príbeh priateľstva, ktorý upozorňuje na svoje detaily. Detaily dejín, ktoré môžu byť pre slovenského čitateľa neznáme. Spoznávame menej známu časť histórie zo západného pobrežia USA. Ďalší diel skladačky menom: 2. svetová vojna sa nám predstavil.

Za možnosť si prečítať knihu a napísať o nej svoje myšlienky ďakujem vydavateľstvu Albatros Media.

Autor príspevku: _dannyreads_ 
                    
Počet strán: 272
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: CooBoo
Hodnotenie na Goodreads

Komentáre

Obľúbené príspevky