Laura Krauz: Zázrak zo skúmavky

Materstvo patrí medzi chúlostivé témy v spoločnosti. Koľkokrát sa stáva politickým nástrojom a vyvoláva emócie. Búrku emócií, filozofických otázok vyvoláva aj najnovšia kniha od slovenskej autorky Laury Krauz.  Zázrak zo skúmavky je skutočný príbeh dvoch žien, ktoré bojujú za vytúžený zázrak. Zázrak menom -dieťa.

,,Mučila som sa s otázkami, na ktoré som nepoznala odpoveď“ s17
Dve hlavné ženské postavy, dve odlišné životy, Alexandra a Sabína, jeden a ten istý cieľ. Na začiatku ich cesty spoznávame vnútro partnerských vzťahov hrdiniek. Alexandra má šťastný život po boku svojho milujúceho partnera Jakuba. Samotná Saša tvrdí vo svojom rozprávaní, že ich spoločné nažívanie je šťastné, len im čosi chýba. To čosi, čo ich má spájať na celý život, čo zanechajú, keď sa pominú na tomto svete. Sabína má od života iné očakávania. Ak ste alergický na slovo ,,karieristka“, alebo sa stotožňujete s iným názorom na toto pomenovanie, v tejto dejovej línií sa budete s ním stretávať na začiatku príbehu pomerne často. Po nezrovnalostiach vo vzťahu a ich vyjasnení čaká Sabínu a Erika tŕnistý chodník za vytúženým dieťatkom.

,,Vydávať sa nejdeš?, Už by ti to pristálo... Stačí, že po mne hodí trenky a už som v tom."

S podobnými frázami sa museli vyrovnávať Saša a Sabína veľmi často. Opakované frázy, s ktorými sa nie raz stretla každá žena, pridáva príbehu reálnosť a jemne spôsobí vrásky na čele od hnevu. Tak ako hlavné postavy aj my, čitatelia sa budeme pýtať:,,Akým právom sa ma pýtaš na moje súkromie?“


To že cesta za vysnívaným dieťaťom je náročná fyzicky a psychicky autorka zľahčila štýlom jednoduchých viet, ľahkým slovníkom ktorým sú medicínske zákroky opisované.
Dlhý čas, čakanie, potoky sĺz,  trápenie má zmysel a na konci tŕnistej cesty na oboch stranách príbehu príde šťastný koniec. Koniec príbehu o pokusoch a začiatok nových kapitol života, s dieťaťom.

Zázrak zo skúmavky ponúka viac ako príbeh dvoch žien a ich túžbe po dieťati. Jemne, nevtieravo nám vkladá do mysle otázky o Bohu, túžbe a živote. Existujú medicínske zázraky? Čo znamená túžba mať dieťa pre ženu? Citové naviazanie na snahu priviesť na tento svet potomka, vložiť to najlepšie z nás do batoľaťa. Je správne takto definovať túžbu po dieťati? Vnímanie príbehu a postoj nás čitateľov záleží od toho v akom rozpoložení ho čítame, dovolím si tvrdiť aj v akom veku. Kniha patrí do kategórie- čítanie pre ženy, pokojne ju môžeme zaradiť – čítanie pre všetkých.

Zázrak zo skúmavky: Laura Krauz- Lindeni, 2019


Za možnosť si knihu prečítať a napísať o nej moje úvahy ďakujem Albatros Media.
Autor: Laura Krauz

Kniha: Zázrak zo skúmavky
Autor príspevku: dannyreads
Počet strán: 264
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Lindeni.
Hodnotenie na Goodreads

Komentáre

Obľúbené príspevky