Knižné novinky: august 2019

  • Knižné novinky august 2019

  • Aký je august spočiatku, taký bude až do konca.

    A aký bude v knižnom svete? Jednoznačne zaujímavý. Letné prázdniny sú už v druhej polovici, dúfam že ste si prečítali výnimočné knihy pri ktorých ste si oddýchli, 
  • niečo sa naučili. 
  • Augustové knižné novinky slovenských vydavateľstiev:

Eliza a more príšer:Francesca Zappia, Cooboo
Táto kniha je ako milostný list pre fandom - o priateľstve a príbehoch, ktoré nás formujú.Eliza Mirková je obyčajné dievča, o ktoré na strednej nikto nikdy nezakopol. LadyConstellation je autorka megapopulárneho webkomiksu s miliónmi fanúšikov. Nikto netuší, že offline Eliza a online LadyConstellation je jedna a tá istá osoba. Všetko sa zmení príchodom Wallaca. Je fanúšik Elizinho webkomiksu a dokonca autor najlepšej fanfiction. Keď sa im skrížia cesty, Eliza váha, či opustiť svoju bezpečnú ulitu a vystrčiť nos do offline sveta. Môže sa niekomu páčiť aj také obyčajné dievča ako Eliza Mirková?

Zasnený Neznámy: Laini Taylorová, Cooboo
,,Jedna z piatich najlepších tínedžerských kníh roka 2017.“
Lazlo Neznámy sníva o záhade strateného mesta Nárek. Ostatní sa mu posmievajú, že žije s hlavou v oblakoch. Keď sa však legendárni bojovníci zo zabudnutého mesta zjavia pred bránami, Lazlov sen sa razom môže zmeniť v skutočnosť. Lenže prečo by si mali bojovníci vybrať práve jeho, aby zbavil ich mesto poslednej poškvrny? Nárek ťaží hlboká rana, ktorú v ľuďoch zanechali ich bohovia. A tí, ktorých všetci považujú za mŕtvych, ich po nociach mátajú, lebo zajtrajšky so sebou prinášajú len skazu.

Pripravované knihy pre deti  na august odporúčam pozrieť stránky Albatros a Fragment.

Zasnený Neznámy, Cooboo,2019 
Eliza a more príšer, Cooboo,2019


Prvá pravda: Simona Vinci, Inaque
Tento vizionársky a zdrvujúci román sa zrodil z príbehu, ktorý sa skutočne stal.  Keď sa Angela rozhodne ísť na prekliaty ostrov, na ostrov-láger, ešte netuší, že tajomstvo pochované medzi sivými obrovskými budovami je horšie, než si dokáže predstaviť. A že je napokon na nej, aby toto tajomstvo vyhrabala a čelila mu. Nech to stojí, čo to stojí, pre dobro všetkých. Angela nerátala s tým, že na Lerose zažije dobrodružstvo svojho života. V roku 1992 sa Angela, mladá talianska bádateľka, vylodí na ostrove Leros. Spoločne s dobrovoľníkmi z každého kúta Európy, lekármi a zdravotníkmi na ostrove sa stará o desivé prípady, ktoré pred britská tlač označila za "hanebné tajomstvo Európy": ostrov-blázinec, kde svojho času diktátorský režim deportoval politických oponentov z celého Grécka a nútil ich spolunažívať s duševne chorými. Tí z nich, čo medzičasom neumreli, sú ešte stále tam, premenení na ľudské trosky. Angelu na ostrove privítajú znepokojivé, nepochopiteľné stopy. Kto je Basil, mních, a prečo je presvedčený, že vysoko v horách pochoval "to, čo ostalo z Boha"? A kto v skutočnosti je tajomná, tvrdohlavá Lina, dobrovoľníčka, ktorá akoby mala k ostrovu vzťah odjakživa?Každé tajomstvo nájde svoju odpoveď v pokladnici príbehov zabudnutých, porazených ľudí, vylúčených z dejín, "v archíve duší", v ktorom práve čítaním ožijú príbehy tragickej a neúprosnej krásy, básnika Stefanosa, dievčaťa Teresy a chlapca s kameňom v ústach.

Nie si ako iné matky: Angelika Schrobsdorff, Inaque
Život z tisícov kúskov skladačky.„Bola taká komplikovaná ako skladačka zložená z tisícov kúskov – a ja som tieto kúsky musela nájsť a pospájať ich dokopy,“ píše o svojej matke Angelika Schrobsdorff. Kúskami skladačky sú pre ňu listy, fotoalbumy, spomienky priateľov a neskôr ich spoločne prežitý život. Všetko sa začalo celkom harmonicky v zámožnom židovskom dome berlínskeho obchodníka na začiatku 20. storočia. Else Kirschner je šarmantná mladá žena s tmavými kučerami a žiarivými očami, dojímavo milovaná rodičmi a milujúca život, ktorý jej doprial roky blahobytu, naplnené divadlami, koncertami, prázdninami v letnom dome pri jazere a veľkými vášňami.  Všetkému však urobili rázny koniec nacisti. Else, medzitým vydatá za pruského junkera Ericha Schrobsdorffa, uteká s obomi dcérami do Bulharska. Vo svojom autobiografickom románe Angelika Schrobsdorff  rozpráva o živote svojej židovskej matky, nekonvenčnej ženy, v Berlíne v období Weimarskej republiky, Tretej ríše a povojnového Nemecka. Podáva zaujímavý, takmer archeologický a pritom veľmi osobný pohľad na dejiny dvadsiateho storočia.
Prvá pravda, Inaque ,2019


           
Nie si ako iné matky, Inaque 2019




Nosič: Mattias Berg, Ikar
Erasmus Levine má výnimočné poslanie. Muž s kufríkom sprevádza prezidenta Spojených štátov a nesie zariadenie schopné vyhubiť ľudstvo. Nosič je súčasťou špičkového supertajného tímu zostaveného po jedenástom septembri. Vedie ho tajomný muž s kódovým označením Edelweiss, no ani on nepozná skutočnú totožnosť najvyššieho veliteľa, známeho iba ako Alfa.  Nikto netuší, že Alfa potajomky komunikuje s Erasmom. Levine už dlhšie rozmýšľa nad útekom a počas prezidentovej návštevy Švédska sa mu naskytne ideálna príležitosť. Nosič sa stratí v bludisku štokholmských tunelov a s ním aj jadrový kufrík, ktorý mal chrániť s nasadením života. Píše ľudstvo svoju poslednú kapitolu, alebo Levine sleduje nejaký úplne iný cieľ?

Po zatmení: Fran Dorricottová, Ikar
Psychologický triler o tom, akého zla je človek schopný.  Počas zatmenia Slnka unesú v mestečku Bishop’s Green dievčatko, na ktoré mala dohliadať staršia sestra Cassie. Nik ho viac nevidel. Po rokoch Cassie opúšťa Londýn, vzdáva sa sľubne rozbehnutej novinárskej kariéry a vracia sa do mestečka postarať sa o chorú babku. Krátko nato zmizne v Bishop’s Green ďalšie dievča presne v sestrinom veku. Cassie sa nevie zbaviť pocitu, že napriek šestnásťročnému rozpätiu únosy súvisia. V hlave jej vŕta zvláštne načasovanie ? k obom incidentom došlo v období zatmenia Slnka. Náhoda? Zámer? Cassie oživuje bolestné spomienky, aby odhalila spojitosť medzi prípadmi. Bishop’s Green je malé mesto, všetci sa poznajú. Kto by bol schopný takého činu?

Spolubývajúca: Beth O'leary, Ikar
Tiffy a Leon sa delia o byt, dokonca aj o posteľ. Tiffy Moorová si po nepríjemnom rozchode s priateľom hľadá nové bývanie. Čo najrýchlejšie a čo najlacnejšie. Lenže ponúkané londýnske byty sú príliš drahé a so svojím nízkym príjmom pomocnej editorky si ich nemôže dovoliť.  Je taká zúfalá, že odpovie na inzerát, v ktorom sa hľadá spolubývajúci. Leon pracuje na nočné zmeny v hospici a byt vtedy nepotrebuje. Tiffy by ho teda mohla využívať v noci aj cez víkendy. Leon bude doma len v čase, keď sa ona bude zdržiavať v práci. V skutočnosti sa teda nikdy nemusia stretnúť. Tiffy a Leon si začnú nechávať odkazy – najprv o tom, kedy sa odvážajú odpadky, postupne sú však odkazy srdečnejšie, jeden druhému nechávajú jedlo či koláče, debatujú o všeličom možnom. Hoci sú rozdielni, čoskoro sa spriatelia. A možno medzi nimi vznikne aj niečo viac. Ibaže zaľúbiť sa do svojho spolubývajúceho asi nie je dobrý nápad, najmä ak ste sa s ním nikdy nestretli!

Viac augustových noviniek z vydavateľstva IKAR

Nosič, Ikar, 2019


Po zatmení, Ikar, 2019

Spolubyvajúca, Ikar, 2019




OMYL: ELLE KENNEDYOVÁ, Yoli

Je rodený hráč. John je tretiak na vysokej a môže mať každú, na ktorú si ukáže. Život tejto vysokoškolskej hokejovej hviezdy je samý žúr a samá známosť na jednu noc, ale za jeho odzbrojujúcim úsmevom a očarujúcim šarmom sa skrýva strach, že sa po skočení štúdia dostane do slepej uličky. Stretnutie s prváčkou Grace mu prinesie potrebné rozptýlenie, ale pre jediný omyl sa ich cesty rozídu. John je odhodlaný stráviť nasledujúci rok na výške dokazovaním, že si zaslúži druhú šancu. Tentoraz musí na svojej stratégii riadne popracovať! Grace nastupuje do druhého ročníka na Briarskej univerzite, je staršia, múdrejšia a rozhodnutá zabudnúť na arogantného hokejistu, s ktorým takmer prišla o panenstvo. Už nie je tá zakríknutá chuderka z minulého roka. Ak si John myslí, že sa mu bude podlizovať ako iné dievčatá, veľmi sa mýli. Chce ju späť? Nech sa posnaží. Tentoraz je vo vedení Grace a užije si to.

Omyl, Ikar, 2019


Zázrak zo skúmavky:Laura Krauz,Lindeni
Príbeh o túžbe po dieťati, stratách a nálezoch. Podľa skutočného príbehu!Existuje na svete spravodlivosť? Prečo ženy, ktoré netúžia mať deti, okamžite otehotnejú a tie, čo by za bábätko dali všetko, márne čakajú na dve čiarky na tehotenskom teste? Tieto otázky si často kladú hrdinky tohto príbehu Alexandra a Sabína. Na svojej ceste za vytúženými bábätkami neraz zápasili s neúspešnými pokusmi, pádmi na kolená, bolesťami i beznádejou. No hoci museli prekonať obrovské prekážky, získali napokon oveľa viac, ako si na začiatku vôbec dokázali predstaviť.

Narrenturm - Veža bláznov:Andrzej Sapkowski, Lindeni
Prvý diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského. Narrenturm – Veža bláznov je prvý diel historicko-fantastickej série Husitská trilógia od najúspešnejšieho poľského autora súčasnosti Andrzeja Sapkowského. Medik Reinmar z Bielawy je na úteku. Nielen pre lásku, ktorou zahorel k manželke sliezskeho šľachtica Gelfrada von Stercza, ktorý je toho času na križiackej výprave proti Husitom. Reinmar sa musí mať na pozore aj pred inkvizíciou. Tá totiž v jeho skromnej zbierke objavila spisy, za ktoré by sa hanbil každý Boží služobník. Reinmar križuje polia a lesy strednej Európy len s ťažkosťami, po rozume mu totiž stále behajú zvodné vnady čarokrásnej Adely, čo má robiť, keď je volanie srdca silnejšie ako hlas rozumu? Vstúpte s majstrom pera Andrzejom Sapkowským do roku 1422, kedy všetky cesty lemovali šibenice a polia križovali pochodne križiackych výprav proti vyznávačom nepravej viery v samom srdci Európy. Husitskí špióni sa však schovávajú na netradičných miestach a husitské vojská tvorené prostými roľníkmi víťazia nad šľachtou a nabodávajú na ostrie svojich nožov.

Keď svrčky plačú:Charles Martin, Lindeni

Muž s bolestivou minulosťou. Dieťa s neistou budúcnosťou. A ich spoločná cesta k uzdraveniu oboch sŕdc. „Ak Boh niekde v našom vesmíre zanechal odtlačok, potom je ním ľudské srdce.Vraví sa, že srdce je najnezištnejším a najvernejším orgánom v ľudskom tele. Srdce je zdrojom života.


Ďalšie pripravované augustové novinky - Lindeni.

Zázrak zo skúmavky, Lindeni, 2019

Keď svrčky plačú, Lindeni, 2019
Narrenturm - Veža bláznov, Lindeni, 2019



Edícia Svetová klasika od vydavateľstva Slovart sa v auguste rozrastie o ďalšie knižné tituly aj v českom jazyku:
 
Netočka Nezvanovová: Fiodor Michajlovič Dostojevskij, Slovart
Netočka žije spolu s matkou a s nevlastným otcom v jednoizbovom podkrovnom byte v Petrohrade. Jej otčim je nadaný huslista, no chýba mu vôľa cvičiť, vystupuje čoraz menej, až napokon prepadne alkoholu a vedie rodinu do záhuby. Po smrti rodičov sa Netočky ujme bohatá kniežacia rodina. Kňažná však neskôr pošle Netočku k svojej dospelej dcére, pretože si myslí, že dievča má zlý vplyv na jej mladšiu dcéru Kaťu. A hoci dievčina v novej rodine nakoniec nájde aký-taký pokoj, do bohatej spoločnosti nikdy nezapadne a v trblietavom svete navždy ostane iba divákom. Netočka Nezvanovová vyšla v roku 1849, krátko predtým ako Dostojevského uväznili na Sibíri. A hoci novelu nedokončil, rovnako ako vo svojich neskorších románoch, aj v nej majstrovsky opisuje utrpenie, osamelosť, šialenstvo i skazenosť ľudského ducha.

Výrostek: Fiodor Michajlovič Dostojevskij, SLOVART
Mnohí milovníci Dostojevského považujú román Výrastok za jeho najlepšie dielo. Hlavná postava ľavoboček Arkadij je vyhostený na samý okraj spoločnosti a sám seba označuje ako „výrastok“ a rovnako kriticky hľadí aj na svoje okolie. Je to mladík plný protikladov – citlivý a zároveň zmätený zo svojich citov, naivný a nedôverčivý, na jednej strane úprimný, romantický rojko, túžiaci po pravde a dobre aj za cenu sebaobetovania, na strane druhej človek pokorený, zosmiešňovaný, sebadeštruktívny a sám sebou pohŕdajúci, túžiaci po pomste. Jeho dlhý a ťažký zápas o objavenie samého seba sa podobá na ruskú ruletu. Podarí sa mu po všetkých búrlivých peripetiách obstáť a zvíťaziť?
Netočka Nezvanovová, Slovart, 2019

Výrastok, Slovart,2019


Prekliata láska, 2. vydanie:Jana Pronská, Slovenský spisovateľ

Jana Pronská, prvá dáma slovenskej historickej romance, má na svojom konte už osemnásť kníh. Šiestu z nich, podmanivý ľúbostný príbeh plný vášní, zrady a intríg, vám prinášame v novom vydaní.  Krásna Seleina, pani Soľnohradu a dedička vzácnych soľných prameňov, právom pokladá svoje „slané dedičstvo“ za prekliate, veď len kvôli nemu prišla o milovaného muža, mladého rytiera Jakuba Šóšu, a ocitla sa v nanútenom manželstve s tyranom a mamonárom Arvanom Révaiom. Keď hrad dobyje jeho právoplatný majiteľ a Jakubov brat Ctibor Šóša, Révai zbabelo utečie a Seleinu nechá napospas osudu. Rytier Ctibor, hnaný pomstou za bratovu smrť, je presvedčený, že práve Seleina môže za všetko zlo, čo postihlo jeho rodinu, a tak spočiatku nemá s mladou ženou zľutovani.


Daj každému dňu šancu:Anna Metisová, Slovenský spisovateľ

Príbeh o ľuďoch – takých, akí sú, nie akí by mali byť.
Príbeh o tom, že žiť treba dnes.
Lebo zajtra z nás môže byť už len spomienka.
Nenápadná a tichá Hana už nechce žiť, nemá však odvahu so všetkým skoncovať ani riešiť svoje problémy. Rozhodne sa utiecť pred minulosťou a presťahovať sa do nového mesta, čo najďalej od všetkého, čo jej pripomína nedávne tragické udalosti. Hoci plánuje len mlčky pretrpieť čas, ktorý jej zostáva, jej život začne neplánovane naberať nový smer. Hana však skrýva tajomstvo, ktoré jej nedovoľuje tešiť sa z novej práce a priateľov. Tajomstvo, kvôli ktorému ju každú noc budia nočné mory. Podarí sa jej prekonať traumu a dať každému novému dňu šancu?

S Pablom Picassom som sa zoznámila v máji 1943 počas nemeckej okupácie Francúzska. Mala som vtedy dvadsaťjeden rokov a cítila som už, že maľovanie je celým mojím životom.“ Takto sa začína rozprávanie Franҫoise Gilotovej o jednom desaťročí jej života, v ktorom sa všetko krútilo okolo Picassa – azda najslávnejšieho maliara modernej doby.
Kniha Žila som s Picassom vznikla na základe rozprávania, korešpondencie a záznamov Franҫoise Gilotovej, literárnu podobu jej dal americký novinár Carlton Lake. Prvý raz vyšla v USA v r. 1964 a vyvolala obrovský škandál. Autor slávneho obrazu Guernica totiž vystupuje na jeho stránkach ako mimoriadne svojrázny človek, často tvrdý a egoistický, muž s večným háremom bývalých i prítomných lások, obklopený priateľmi, obdivovateľmi i pochlebovačmi, a predsa vždy tragicky sám. Celých desať rokov sa Franҫoise usilovala uľahčiť bremeno jeho osamelosti, bola mu priateľkou, milenkou, ženou, modelkou i spolupracovníčkou. Z jej rozprávania sa dozvedáme o Picassových politických i filozofických názoroch, stávame sa svedkami zrodu známych obrazov, spoznávame Picassa ako priateľa Matissa, Braqua, Bretona, Éluarda, Sartra a iných vynikajúcich osobností tých čias. V knihe nájde čitateľ zaujímavú genézu a filozofiu všetkých význačných Picassových diel, ktoré vznikli v rokoch 1943 – 1953, i množstvo zasvätených úvah a postrehov, ktoré mu pomôžu pochopiť Pabla Picassa ako maliara aj ako človeka.
Prekliata láska, Slovenský spisovateľ, 2019

Daj každému dňu šancu, Slovenský spisovateľ, 2019

Žila som s Picassom, Slovenský spisovateľ, 2019


Môj príbeh: Michelle Obamová, Tatran
Michelle Obamová je jednou z najikonickejších a najvplyvnejších žien súčasnosti. Ako prvá Afroameričanka na poste prvej dámy významne prispela k tomu, aby sa z elitárskeho Bieleho domu stalo otvorené a pohostinné miesto. Stala sa energickou zástankyňou práv žien na celom svete, na širokej platforme propagovala cestu k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu a neochvejne stála po boku svojho manžela, keď viedol krajinu cez niektoré zo strastiplných období jej histórie. A napokon, čo je tiež veľmi dôležité, uprostred nemilosrdných bleskov fotografov a neutíchajúcej pozornosti médií a verejnosti vychovala dve vzdelané na svet súce dcéry. Michelle Obamová nás vlastným neopakovateľným štýlom uvádza do svojho sveta a spomína skúsenosti a zážitky, ktoré z nej urobili silnú ženu, akou je dnes. Úprimne, múdro a bez pretvárky rozpráva o svojom detstve v okrajovej štvrti Chicaga, o náročných rokoch, keď naplno pracovala ako právnička a matka dvoch dcér, a o živote po boku Baracka Obamu v Bielom dome. Otvorene a duchaplne opisuje drobné zábavné historky, napr. ako s Barackom ušli z predstavenia slávneho muzikálu Bedári, lebo uťahaní po dlhom pracovnom dni nevydržali počúvať dlhé pasáže o francúzskej biede a chudobe, alebo ako si Michelle s anglickou kráľovnou vzájomne ťažkali na problém s tlačiacimi topánkami. Michelle Obamová nezabúda ani na veľké úspechy a trpké sklamania vo verejnom i súkromnom živote svojej rodiny. Spomienky tejto mimoriadnej ženy s veľkým srdcom a charizmou nám ukazujú, aké dôležité je nasledovať svoj vnútorný hlas a neprestajne rásť. Autobiografia Michelle Obamovej vyšla v počiatočnom trojmiliónovom náklade, dlho sa držala na prvých priečkach rebríčka najpredávanejších kníh a bola preložená do 31 jazykov.


Spočítaj hviezdy: Lois Lowryová, Tatran

V poslednom čase vyšlo veľa kníh o utrpení a ukrutnostiach, ktorým boli vystavení židia počas 2. svetovej vojny. Napísali ich ľudia, ktorí tieto udalosti buď zažili na vlastnej koži, alebo o nich počuli od svojich príbuzných, blízkych či priateľov. Sú živým svedectvom o temnej kapitole európskych dejín, ktorú si musíme pripomínať, aby sa už v nijakej podobe nemohla nikdy opakovať. V širokej palete očitých svedkov sa len málokedy ozve hlas dieťaťa, ako bola napr. Anna Franková. O to vzácnejší je hlas malej Dánky Annemarie, ktorú okolnosti prinútili predčasne dospieť a preukázať neobyčajnú statočnosť. V Európe zúri vojna. Dánsko je už tri roky obsadené nemeckými vojskami. Desaťročná Annemarie a jej priateľka Ellen si to spočiatku veľmi nevšímajú. Vnímajú však, že v obchode nedostať chutné koláčiky s polevou a že na rohoch kodanských ulíc stoja nemeckí vojaci vo vyleštených čiernych čižmách a prísne ich sledujú. Ellen a jej rodičia sú židia. Jedného dňa sa dozvedia, že ich Nemci chcú pochytať a odvliecť preč. Annemariini rodičia im pomôžu utiecť a organizujú spolu s dánskymi odbojármi ich prevoz na lodiach do Švédska. Aj Annemarie dokáže svoju statočnosť tým, že s nasadením života prenesie na loď veľmi dôležitú zásielku. Popri mnohých oceneniach sa titul Spočítaj hviezdy stal jednou z najpredávanejších kníh všetkých čias. Podľa prieskumu časopisu Publishers Weekly (z roku 2001) zaujala 82. miesto v rebríčku najpredávanejších detských kníh všetkých čias v USA. Napriek časovému odstupu od prvého vydania má kniha už dlhé roky stabilnú predajnosť a naďalej vychádza v nových vydaniach po celom svete.

Môj príbeh, Tatran. 2019

Spočítaj hviezdy, Tatran, 2019





Autor: dannyreads






Komentáre

Obľúbené príspevky