György Dragomán: Hranica


Edícia- Pevný bod od vydavateľstva Zelený kocúr prináša čitateľom výber z kvalitnej európskej prózy. V tejto edícií nájdeme romány: Cesta za mesačného svitu ( 2018), Mŕtve body (2018). Knižná novinka Hranica od maďarského autora Györgyho Dragomána vyvolala v jeho domovine vášnivé diskusie. Osloví aj slovenských čitateľov? Určite áno. Na prvom mieste sa nám prihovorí krásna, tajomná dievčina na obálke románu, ktorú v kamenných kníhkupectvách určite neprehliadneme.
György Dragomán: Hranica, 2019
Dragomán György- Máglya, 2014

Trinásť ročná hlavná hrdinka Emma nás v úvode zoznámi s chladným miestom v ktorom žije. Je to ústav (sirotinec), pretože jej rodičia zomreli. Pomaly si zvyká na režim, snaží sa zapadnúť keď jedného dňa príde za ňou stará mama, čo je pre Emmu šok, predpokladala že nemá žiadnu rodinu. Nové začiatky sú pre dievčinu ťažké o to ťažšie si navyknúť na starú mamu, prostredie, školu. Mestečko nesie v sebe ťažkú krivdu minulosti, veľmi bolestivo sa s ňou obyvatelia vyrovnávajú. Emma je nie raz konfrontovaná s bolesťou obyvateľstva, cíti to na vlastnej koži, nevyhne sa tomu ani v škole. Jedinečnosť príbehu spočíva v detailoch, ako sú opísané , hlavne vnútorné pocity mladého dospievajúceho dievčaťa. Pri čítaní som mala pocit, že som Emmou, zároveň som bola tichý pozorovateľ prebiehajúcich udalostí v príbehu.

Hrdinka tohto príbehu dospieva, nie len fyzicky ale aj psychicky. Stará mama je jej magickým prostredníkom minulosti v prítomnosti. Postupne odkrýva bolestivé tajomstvá ich rodiny, čo pre Emu znamená pochopenie hranice s ktorou tak kolíše ona sama a spoločnosť.

Román Hranica je tajomné čítanie z prostredia Sedmohradska. Krajina je po páde totality a snaží sa vyrovnať z bolesti, z nepráva. Obyvatelia si hľadajú svoju vlastnú cestu, slobodu si privlastňujú a neboja sa prekročiť hranice. Čo znamená jej prekročenie? Ema a jej rodina to pochopili  na vlastnej koži. Po prečítaní knihy to pochopíte tiež.

Kniha osloví skôr náročnejšieho čitateľa, zároveň magická línia príbehu môže pričariť mladším čitateľom skvelý literárny zážitok.


Za možnosť recenzovať knihu ďakujem vydavateľstvu Zelený kocúr. 

Kniha: Hranica
Autor: György Dragomán
Počet strán: 466
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Edícia: Pevný bod
Hodnotenie na Goodreads


Autor: _dannyreads_

Komentáre

Obľúbené príspevky