Knižné novinky: júl 2019

Ahoj júl, letné prázdniny pre školákov a pre nás pracujúcich vytúžené letné dovolenky, dobrodružstvá. Vyhovárať sa, že nemáme čo čítať počas letných mesiacov je veľmi smiešne. Ja budem čítať staršie knihy, ktoré mám doma a možno(určite) si kúpim aj niečo nové, čo pre nás vydavateľstva pripravili v júli. Čo nás čaká? Ako zvyčajne z dostupných zdrojov som zoradila novinky na ktoré sa môžeme tešiť.

Júl 2019



Ako sa zbaviť plastov-Will McCallum-Absynt
Očakávaná novinka mimo edície od vydavateľstva Absynt vyvolala na Facebooku a aj na Instagrame veľmi pozitívne ohlasy, predpokladám že bude v každej domácej knižnici a osloví každého čitateľa.
O knihe
V roku 2050 bude vo svetových oceánoch viac plastov ako rýb. Naďalej však do morí prúdi každú minútu jedno smetiarske auto plné plastov, naďalej sa každú sekundu vyrobí 20 000 plastových fliaš. To už je skutočný dôvod na paniku!
Plastový odpad je jednou z najväčších environmentálnych katastrof súčasnosti. Všetci máme pred očami morské vtáctvo s útrobami plnými plastu a uvedomujeme si, že zmena je životne dôležitá. Ako ju však urobiť?
Will McCallum, guru hnutia bojujúceho proti plastom a riaditeľ Greenpeace pre otázky oceánov napísal mimoriadne dôležitú a zrozumiteľnú knihu, ktorou nás chce motivovať k tomu, aby sme krok za krokom zredukovali plastovú stopu v našich životoch. Začať môžeme odmietnutím jednorazovej igelitky a skončiť zorganizovaním protestu proti používaniu plastového riadu na akciách v našom meste.
Kniha Ako sa zbaviť plastov je praktický sprievodca plný dôležitých a dobrých rád, v ktorom spolu s autorom postupujeme krok za krokom nielen k lepšiemu pocitu, ale aj k záchrane našej planéty.
Je o päť minút dvanásť! Zobuďme sa!
Kniha Ako sa zbaviť plastov Willa McCalluma vychádza v preklade Kristíny Karabovej.
Will McCallum-Ako sa zbaviť plastov

Snežný leopard-Peter Matthiessen-Absynt
Ďalšia novinka z edície- 100% nás pripraví na expedíciu do Himalájí. Ak sa vám toto leto nepodarí ísť mimo Slovenska nezúfajte, stačí navštíviť najbližšie kníhkupectvo a kúpiť si knihu od Absyntu o dobrodružstvá máme postarané. 
(Ešte pohodlnejšie je využiť ich E-shop)

O knihe
Himalájske dobrodružstvo, nezvyčajný cestopis i silný autobiografický román. Taký je Snežný leopard Petra Matthiessena, pútnika po zamrznutých úpätiach strechy sveta i hľadača vnútorného pokoja, román ocenený National Book Award.
Píše sa rok 1973. Po náhlej smrti manželky sa Petrovi Matthiessenovi rozpadol svet. Pokúša sa navrátiť do normálnych koľají, a tak odchádza spolu so známym biológom Georgeom Schallerom na výpravu do Himalájí. Cieľom expedície je výskum málo známeho druhu himalájskych modrých oviec, no Matthiessena omnoho viac zaujíma mystický snežný leopard.
Peter Matthiessen, spoluzakladateľ legendárneho časopisu The Paris Review, je fenomenálnym spisovateľom a jeho nadčasová knižka Snežný leopard nadväzuje na to najlepšie, čo vzniklo v žánri „nature writing“. Cítiť tu ozveny jeho predchodcov – Henryho Mortona Stanleyho či Ernesta Henryho Shackeltona. Dobrodružný cestopis sa tu prepája s hlbokou meditáciou i pozoruhodnou lektúrou himalájskej filozofie.
Knihu Petra Matthiessena Snežný leopard prekladá Peter Leponi. Vychádza v edícii 100%.


Niekde ku koncu- Diana Athill -Aspekt

Memoárová próza britskej spisovateľky a vydavateľsky editorky Diany Athill (1917 - 2019), ktorú napísala ako 89-ročná. Originál Somewhere towards the End vyšiel v roku 2008 ako v poradí už jej piata spomienková kniha. O starobe - vlastnej i svojich blízkych - píše s ľahkosťou, no bez zľahčovania.

Stredoškoláci Amy a Craig tvoria zvláštny pár. On je nevýrečný milovník videohier, ona zas krásna, inteligentná predsedníčka študentského parlamentu. Ich vzťah tak prechádza mnohými úskaliami. Obaja majú pred sebou neistú budúcnosť a na pleciach doteraz nepoznané bremeno dospeláckej zodpovednosti. Craig sníva o vysokej škole, kde by zapadol, zatiaľ čo Amy sa stále hľadá. Pritom sa striedavo schádza a rozchádza s Craigom. Zamilovaný chlapec znáša odmietnutia ťažko, ale kým iný by sa k nerozhodnej Amy obrátil chrbtom, on nie. No koľkokrát možno prvej láske zlomiť srdce, kým si povie „stačilo“?  Sedem rozchodov, sedem sklamaní. Debutový román Dona Zolidisa je vtipnou aj horkosladkou sondou do jedinečnej a zároveň univerzálnej skúsenosti, akou je prvá láska.

Sedem rozchodov Amy a Craiga (Príbeh lásky)


V klietkeEllison Cooper- Ikar

Zatiaľ čo verejný tlak na dolapenie páchateľa silnie, Sayer zistí, že uniesli ďalšie dievča, ktoré balansuje na hranici života a smrti. Kým jej kolegovia skúmajú pribúdajúce dôkazy, Sayer sa ponáhľa na pomoc druhej obeti. Lenže odkaz v doručenej obálke neveští nič dobré: Keď mi vezmete jedného z mojich. .. Čoskoro si uvedomí, že prenasledujú vraha s nebezpečnou posadnutosťou, ktorý je vyšetrovateľom bližšie, než si myslela.
Neurologička FBI Sayer Altairová hľadá zlo v najhlbších kútoch ľudskej mysle. Hoci sa ešte nespamätala zo snúbencovej náhlej smrti, veľmi túži pokračovať vo svojom výskume mozgov sériových vrahov. Washingtonská polícia však objaví hrôzostrašné miesto vraždy s visiacou klietkou, v ktorej niekto mladé dievča pomaly vyhladoval na smrť. Sayer poveria vedením vyšetrovania. Len čo obeť identifikujú ako dcéru prominentného senátora, Sayer sa nečakane ocitne v žiare reflektorov. 

Ďalšie novinky z vydavateľstva Ikar v edičnom pláne - júl 2019
Ellison Cooper-V klietke


Olive Kitteridgeová-Elizabeth Strout-Inaque
Čo by to boli za letné prázdniny, alebo dovolenku keby sme nemali knihu od vydavateľstva Inaque? Už dlhší čas sledujem tuto knihu, tak dúfam že tento mesiac už bude v kníhkupectvách a rýchlo sa začítam.

O knihe 

Niekedy prísna, inokedy trpezlivá, niekedy vnímavá, inokedy smutne popierajúca skutočnosť. Olive je učiteľka na dôchodku v malom mestečku Crosby na pobreží v americkom Maine.
Neznáša zmeny v meste ani vo svete, ale nie vždy si všimne, ako sa menia ľudia okolo nej: klaviristka prenasledovaná starou láskou, bývalý študent, ktorý stratil túžbu žiť, jej vlastný dospelý syn, ktorého mučí jej iracionálna povaha, alebo jej manžel Henry, ktorý svoju vernosť ich vzťahu považuje za požehnanie a prekliatie zároveň.Kým ľudia okolo nej zápasia so svojimi problémami, Olive začína lepšie rozumieť sebe a svojmu životu – niekedy je to bolestné, ale vždy úprimné. Román Olive Kitteridgeová vyrozprávaný v trinástich príbehoch je pôsobivým a presným skúmaním ľudskej duše.
Olive Kitteridgeová-Elizabeth Strout

Prvá pravda-Simona Vinci-Inaque

Tento vizionársky a zdrvujúci román sa zrodil z príbehu, ktorý sa skutočne stal.
Keď sa Angela rozhodne ísť na prekliaty ostrov, na ostrov-láger, ešte netuší, že tajomstvo pochované medzi sivými obrovskými budovami je horšie, než si dokáže predstaviť. A že je napokon na nej, aby toto tajomstvo vyhrabala a čelila mu. Nech to stojí, čo to stojí, pre dobro všetkých.Angela nerátala s tým, že na Lerose zažije dobrodružstvo svojho života.V roku 1992 sa Angela, mladá talianska bádateľka, vylodí na ostrove Leros. Je pripravená starať sa, ako aj ďalší dobrovoľníci z každého kúta Európy, lekári a zdravotníci na ostrove, o desivé prípady, ktoré pred pár rokmi odhalila svetu britská tlač, o „hanebné tajomstvo Európy“: ostrov-blázinec, kde svojho času diktátorský režim deportoval politických oponentov z celého Grécka a nútil ich spolunažívať s duševne chorými. Tí z nich, čo medzičasom neumreli, sú ešte stále tam, premenení na ľudské trosky. Angelu na ostrove privítajú znepokojivé, nepochopiteľné stopy. Kto je Basil, mních, a prečo je presvedčený, že vysoko v horách pochoval „to, čo ostalo z Boha“? A kto v skutočnosti je tajomná, tvrdohlavá Lina, dobrovoľníčka, ktorá akoby mala k ostrovu vzťah odjakživa? Každé tajomstvo nájde svoju odpoveď v pokladnici príbehov týchto zabudnutých, porazených ľudí, vylúčených z dejín, „v archíve duší“, v ktorom práve čítaním ožijú príbehy tragickej a neúprosnej krásy, básnika Stefanosa, dievčaťa Teresy a chlapca s kameňom v ústach.
Prvá pravda-Simona Vinci

LoveC : Katarína Machová-Marenčin PT
Matej po rozvode s manželkou zanevrel na vzťahy. S malou dcérkou vedie obyčajný život v dome s rodičmi no potajomky sníva o luxuse, aký často pri prevádzkovaní malého autoservisu vída okolo seba. Atraktívny Matej nemá o ženy núdzu, ba tie sa mu priam samé vrhajú do náručia, ochotné ísť aj pod svoju cenu. .. On však po sklamaní v manželstve nemá o city záujem a s výrokom jemu vlastným, že mu je „všetko jednóóó“ pláva životom. Keď však do jeho života vstúpi Sofia, ktorá zhmotňuje všetko, o čom kedy sníval, začína sa meniť na niekoho, koho postupne nespoznáva nik z jeho najbližších. O čo všetko sa dá prísť, keď vsadíte na jednu kartu? A ako hlboko musíte padnúť, aby ste si uvedomili, že tie najdrahšie veci sú zadarmo.
LoveC : Katarína Machová



Dobytie Mesiaca-Tomáš Přibyl-Lindeni
Anotácia knihy ešte nie je zverejnená. Sledujte web vydavateľstva Lindeni.
Dobytie Mesiaca-Tomáš Přibyl



Pochovaní zaživa- Dominik Dán- Slovart
Každý sa túži dožiť šťastnej a dôstojnej staroby. Mnohým sa celoživotné snaženie vydarí a ich život vyústi do vysnívanej pokojnej jesene, iní majú smolu, dožijú sa ignorácie od rodiny a nezriedka im ide o život. Práve o holé životy ide aj starým ľuďom pochovaným zaživa v dome hrôzy. Tu sa začína prípad neuveriteľnej ľudskej krutosti a hyenizmu – prípad, s ktorým sa detektívi z oddelenia vrážd musia popasovať na konci búrlivého leta, počas ktorého ochorel Burger a prišli o Petru, vážne zranenú pri tajnej operácii. Richardovi Krauzovi už nemá kto poradiť, musí si vystačiť s tým, čo sa stihol naučiť od najstaršieho z detektívov. Aby toho nebolo dosť, aj spoľahlivý Chosé opúšťa partiu, aby sa na vlastnú päsť vydal po stopách zákerného strelca Gaba.
Pochovaní zaživa- Dominik Dán


Ariadnina niť-Jan BajtlikSlovart
Prejdite s nami labyrintmi gréckej mytológie v tejto nádhernej bohato ilustrovanej knihe. Nájdite cestu von zo spleti kľukatých cestičiek medzi bohmi, mocnými hrdinami a bájnymi bytosťami. Na tejto dobrodružnej ceste spoznáte Herakla a argonautov, Minotaura a Kyklopov, Sizyfa, Odysea i nádhernú Trójsku Helenu.
Navštívite olympiádu, grécke divadlo a aténsku Akropolu. Straťte sa v tejto knihe a objavte Grécko antických čias.

Ariadnina niť-Jan Bajtlik



Sklenená izba- Simon Mawer -Slovart
Tak sme sa konečne dočkali slovenského prekladu. Film som videla, ale knihu nečítala. (áno čakala som na preklad)
O knihe
Bohatý český priemyselník židovského pôvodu Viktor Landauer a jeho manželka Liesel sa počas svadobnej cesty zoznámia s rakúskym architektom Reinerom von Abtom. Jeho modernistický prístup k architektúre ich nadchne natoľko, že si ho najmú ako projektanta svojho nového domu. Von Abt pre nich vytvorí neprehliadnuteľnú majestátnu vilu s veľkými oknami, unikátnou ónyxovou stenou, bielymi stropmi aj podlahami – dom, v ktorom sa snúbia čisté línie, vzdušnosť, racionalita a harmónia. Landauerovci v ňom vedú pestrý život, bohatý na intímne chvíle aj búrlivé večierky, na ktorých sa zúčastňujú významné osobnosti prvej republiky, ale iba dovtedy, kým ich bezprostredná hrozba nacistickej okupácie neprinúti opustiť mesto aj krajinu. Román, ktorý bol v roku 2009 nominovaný na prestížnu Bookerovu cenu a podľa knihy nakrútili aj rovnomenný film, je inšpirovaný príbehom brnianskej vily Tugendhat.

Sklenená izba- Simon Mawer
Zlatníkova chovanica-Jana Pronská- Slovenský spisovateľ
Historické romance Jany Pronskej v ničom nezaostávajú za podobnými príbehmi z pera anglických alebo amerických autoriek, ibaže sa neodohrávajú v Londýne či Paríži, ale na stredovekom Slovensku. V plnej miere to platí aj o románe Zlatníkova chovanica z roku 2008, ktorým obľúbená spisovateľka odštartovala svoju úspešnú literárnu kariéru. Na Ľubovnianskom hrade sú prípravy na svadbu v plnom prúde, no nikto nepozná skutočnú totožnosť zlatníckeho tovariša, ktorý vyrobil nezvyčajne krásne šperky pre syna krakovského kniežaťa a jeho nevestu z významného rodu. Mladý hradný pán, pospolitým ľudom nazývaný aj čierny rytier, má bystrý zrak, ale keď odhalí tovarišovo tajomstvo, je stratený. Aj pre nádejného ženícha je ťažké odolať Arieninmu magickému čaru, ktoré väčšmi než vo fyzickom pôvabe spočíva v jej osobnosti. A tak sobáš z rozumu, vopred dohodnutý mocnými, je ohrozený.
Zlatníkova chovanica-Jana Pronská


Grécky poklad-Irving Stone- Slovenský spisovateľ
Po románoch Smäd po živote a Agónia a extáza ponúkame slovenským čitateľom nové vydanie ďalšieho vynikajúceho románu z pera majstra životopisného žánru. Irving Stone v ňom nesmierne pôsobivo zobrazil životné osudy geniálneho objaviteľa Tróje a Mykén – priekopníka modernej archeológie Heinricha Schliemanna a jeho gréckej manželky Sofie. Keď sa Heinrich a Sofia zoznámili, bol Schliemann bohatým svetobežníkom, rojkom, ktorý si zaumienil, že objaví Homérovu Tróju. Bol to jeho detský sen, keďže už ako mladý chlapec podľahol čaru Iliady a Odysey a uveril, že mýtická Trója nie je len výplodom básnikovej fantázie. Pre tento životný sen sa mu podarilo nadchnúť aj mladučkú, vzdelanú a bystrú Sofiu, ktorá sa mu stala oporou a aktívnou spolupracovníčkou pri vykopávkach. Predstavitelia oficiálnej vedy Schliemannom opovrhovali, označovali ho za diletanta, no tento húževnatý amatérsky nadšenec napokon vtedajším vedeckým kapacitám dokázal, že mal vo svojich teóriách pravdu. Životný príbeh manželov Schliemannovcov vyrozprávaný aj z pohľadu Sofie, odvážnej, silnej ženy, v ktorej Heinrich našiel svoj „grécky poklad“, je nádherným dôkazom nezlomnosti ľudského ducha, a preto aj dnes môže byť pre nás inšpiráciou.
Grécky poklad-Irving Stone

Jeden deň Ivana Denisoviča-Alexandr Solženicyn- Slovensky spisovateľ
Námet dnes už legendárnej Solženicynovej novely Jeden deň Ivana Denisoviča vznikol v Ekibastuzskom pracovnom tábore v zime 1950 – 1951 a jej pôvodný názov znel Šč-854 – jeden deň jedného mukla. Hlavnú postavu vytvoril Solženicyn podľa vojaka Šuchova, ktorý s ním bojoval v druhej svetovej vojne, a na základe vlastných skúseností v tábore, kde pracoval ako murár.

Jeden deň Ivana Denisoviča-Alexandr Solženicyn


Autor: dannyreads

Komentáre

Obľúbené príspevky