Irena Brežná:Vlčice zo Sernovodska, MAČ 2019

Irena Brežná dokázala svojimi reportážami o rusko-čečenskej vojne vytvoriť obraz nepredstaviteľného, nepochopiteľného sveta. Výpovede od preživších z krvavého územia mení na ťažko čítajúce sa slová. Čítame o ženách, matkách ktoré sú fyzicky, psychicky, morálne na dne. Pozbierajú zvyšky síl, toho čo im ostalo a bojujú ďalej, svojím spôsobom. Ženské hnutia v Čečensku dostávajú hlas v západnom svete. Tu sa musíme pozastaviť a pýtať sa: ,,Počujú ich ľudia? Stáči to?"
Autorka ostro píše o ruskej spoločnosti, intelektuáloch pri ktorých ak by ste prejavili pochopenie pre Čečencov, evidentne by vám hneď diagnostikovali zatmenie mysle. Nevyhýba sa ani priamym politickým otázkam a zodpovednosti.
Vlčice zo Sernovodska je zbierka reportáži, ktorá zasiahne naše vedomie, svedomie. Sonda do nedávnej minulosti plnej hrozby, krviprelievania. Treba ešte dodať, že možno nie pre každého ideálne čítanie.

Podpísané knihy od autorky 

MAČ 2019 v Košiciach




,,Už keď hovorím o Čečensku už cítim, že to bola veľká záťaž pre mňa a musela som sa snažiť nejak dostať z toho, čo neznamená že nič nebudem robiť, ale musím nájsť odstup, alebo si povedať toto zvládnem, toto má zmysel," Irena Brežná na autorskom čítaní  (MAČ 2019) v Košiciach o Čečenskej vojne.
...
Irena Brežná na MAČ 2019

Poviem vám, že s takou životnou energiou akú vyžaruje Irena Brežná som sa už dlho nestretla. Mám veľkú radosť z besedy-čítania a hodina bola pre mňa málo.
Kniha: Vlčice zo SernovodskaAutor: Irena Brežná
Počet strán: 176
Rok vydania: 2016
Vydavateľstvo: Absynt
Edícia: preklatí reportéri 
Počet strán: 176Rok vydania: 2016Vydavateľstvo: AbsyntEdícia: preklatí reportéri  Hodnotenie na Goodreads


Autor: _dannyreads_


Komentáre

Obľúbené príspevky