Knižné novinky: jún 2019

Knižné novinky: jún 2019

Pomaly a isto sa už pripravujeme na letnú dovolenku. Pozeráme si ponuky cestovných agentúr alebo kancelarií a hľadamé inšpirácie, kam ísť k moru, alebo, akú krajinu spoznať. Keď si nájdeme svoje vysnívané miesto a pomaly sa blíži dátum nášho dobrodružstva, nevyhneme sa baleniu.
Pre knihomoľov v cestovných taškách nesmie chýbať kniha.
V nasledujúcich riadkoch som zhrnula z dostupných zdrojov knižné novinky, ktoré majú
prísť do kníhkupectiec tento mesiac a predpokladám, že nie jedna novinka bude aj vo vašej knižnici, alebo bude spolu s vami na cestách. Rozšírila som ponuku aj o české vydavateľstvá.


Michail Zygar
Impérium musí zomrieť
Rusko všetci dobre poznáme. Ale je to naozaj pravda? Nie je to len naša naivná predstava? Nová kniha Michaila Zygara, autora bestselleru Všetci mocní Kremľa, nás zoberie o sto rokov späť, do mimoriadne zaujímavej časti ruských dejín.
Dokumentárna kniha Impérium musí zomrieť nám predstavuje živú drámu ojedinelého ruského experimentu s občianskou spoločnosťou, ktorú o pár rokov definitívne rozdrvil despotizmus komunistickej revolúcie. Malé okienko medzi dvoma rovnako dusivými autokratickými režimami – imperiálnym a komunistickým – bolo otvorené len na niekoľko krátkych chvíľ, no ozveny tohto veľkého príbehu zreteľne počujeme ešte aj dnes.
Od posledných rokov života Leva Nikolajeviča Tolstého až po smrť cárskej rodiny Rusko experimentovalo s liberálnosťou a kultúrnou otvorenosťou. Ruský balet bol v Európe vrcholom dobrého vkusu. Rozkvitala literatúra, divadlo i nové politické názory a Petrohrad bol na chvíľu druhým Parížom. Na pozadí hroznej vojny a upadajúcej ekonomiky však štát nemohol takéto pokusy tolerovať dlhodobo.

Tiziano Terzani
Povedal mi veštec
Slávnemu talianskemu reportérovi Tizianovi Terzanimu povedal hongkonský veštec, že v roku 1993 bude ohrozený jeho život a mal by sa vyhnúť lietaniu. Rozhodol sa preto, že do lietadla nenastúpi a bude cestovať ako dávni objavitelia. Pešo, loďou, autobusom, autom či vlakom po celej Ázii.
V tejto knihe nájdete Barmu, Thajsko, Laos, Kambodžu, Vietnam, Čínu či Mongolsko videné z tých najnezvyčajnejších uhlov. V každej z týchto krajín hľadal veštcov, jasnovidcov či šamanov, vďaka čomu sa s čoraz väčším porozumením ponáral do dávnych zvykov, ohrozených agresívnou západnou civilizáciou. Z jeho nespočetných ciest, ktoré absolvoval v priebehu roka vznikla unikátna reportážna kniha Povedal mi veštec.
Veľký poľský reportér Ryszard Kapuściński o tejto knihe povedal: „Výnimočná kniha napísaná v duchu najlepších tradícií literárnej reportáže. Knižka hlboká, bohatá, nasiaknutá veľkou múdrosťou.“
„Moje rozhodnutie sa ukázalo ako veľmi dobré a rok 1993 bol jedným z najzaujímavejších v mojom živote,“ povedal neskôr Tiziano Terzani. „Predpovedali mi smrť, no ja som začal znovu žiť.“








Jeseň
Ali Smit
Artforum
Finalistka prestížnej Man Bookerovej ceny sa prvýkrát predstaví v slovenčine.

Jeseň je prvý zo štyroch románov s názvami podľa ročných období. V knihe sa prelínajú príbehy umierajúceho 101- ročného starca Daniela Glucka a mladej ženy Elisabeth Demand. Postupne, cez viaceré spomienky zisťujeme, čo tieto dve postavy znamenali a čo znamenajú jeden pre druhého. Ich priateľstvo sa začalo náhodou, boli susedmi, no postupne sa zbližovali najmä cez umenie a to, že si jeden na druhého našli čas. Román je tiež označovaný ako prvý skutočne pobrexitový, keďže reflektuje súčasné dianie vo Veľkej Británii.










Klamárka
Ajelet Gundar-Goše
Artfrum 

Tretí román izraelskej autorky Ajelet Gundar Gošen Klamárka je príbehom mladého sedemnásťročného dievčaťa Nufar, ktoré trávi leto brigádou v zmrzlinárni. Každý deň obsluhuje desiatky ľudí, no nikto jej nevenuje zvláštnu pozornosť...
Vo svojom teenagerskom živote zažíva samú frustráciu a zúfalstvo. Náhodné stretnutie s postarším mužom Avišajom Milnerom, bývalou celebritou, ktorý sa k zmrzlinárke chová nanajvýš arogantne, je zvratom v jej živote. Nufar sa bráni poníženiu, až sa stane stredobodom pozornosti pribehnutých okoloidúcich a Avišaja krivo obviní zo sexuálneho napadnutia. Nevinná lož spraví zo šikanovaného dievčaťa hrdinku a mediálnu hviezdu. Nufar však nepočíta so skrytým svedkom udalosti – mladým chlapcom Leom.
Rozprávka o Popoluške, postavená na klamstve, sa jej začína rúcať. Príbeh o osamelosti, dospievaní, morálnych dilemách, spoločenstve a moci. Príbeh o lži, ktorá sa vymkne z rúk a žije si vlastným životom, rovnako ako klamárka.

Dom na kopci
Juraj Thal
Šesť mesiacov po uzatvorení prípadu sériových vrážd spod Zobora sa policajný vyšetrovateľ Leo Legen vracia do terénu. Vážne zranenia, ktoré utrpel pred pol rokom, sú zahojené, pred menom mu svieti vyššia hodnosť a na stole má nový prípad. Telo mladého dievčaťa, ktoré sa našlo ukryté pod hromadou lístia v Huntáckej doline, svedčí o násilnej smrti. Vyšetrovanie zločinu sa ešte ani poriadne nerozbehne, keď sa Leovi za záhadných okolností stratí dcéra, ktorá sa s priateľmi vybrala na výlet. Vyšetrovateľ sa s kolegami z nitrianskej kriminálky púšťa do divokého pátrania v oboch prípadoch zároveň. Komu dá prednosť - neznámemu mŕtvemu dievčaťu, alebo vlastnej dcére? Vyhrá v ňom policajt, alebo otec? Neľútostná naháňačka s časom a falošnými stopami zatiaľ naberá životu nebezpečné obrátky, ktoré môžu byť pre mnohých osudné.

Prvok, Šampón, Bodka a Karol
Patrik Hartl
Bourdon
Román s vtipným nadhľadom rozpráva príbeh štyroch kamarátov, ktorí si dvadsať rokov po maturite kladú otázku, či naozaj žijú tak, ako to chceli vo svojich osemnástich. A keďže si musia priznať, že by prav
depodobne zo seba boli sklamaní, nezostáva im nič iné, len sa rozhodnúť, či s tým niečo neurobia.
Keby mal túto knihu charakterizovať Karol, pravdepodobne by o nej povedal, že je to výzva. Výzva nebáť sa v polčase rozpadu zmeniť a čeliť vlastnej pohodlnosti. Prvok by zrejme pateticky dodal, že je to príbeh o slobode a o odvahe, ktorú k nej potrebujeme. A tiež aj o tom, ako milovať. Manželky, milenky, matky i dcéry. Bodkovi by to bolo fuk, lebo knihy nečíta. Keby však zistil, s koľkými ženami sa v tomto príbehu vyspí, možno by ho to zaujalo natoľko, že by si tento román aj prečítal. A pre Šampóna by bolo dôležité, aby sa ľudia pri čítaní tejto knihy najmä dobre bavili, nakoľko v nej ide o to, o čom už spieval Freddie Mercury: Show must go on!


























Kořist 
Paul Finch
Na jihu Anglie se událo několik bizarních, nicméně velmi fatálních nehod. Mladý milionář se štěstím vyvázl utonutí, aby po několika týdnech uhořel ve vlastním voze. Na tři zlodějíčky ujíždějící v ukradeném autě zaútočili štíři...
Takovýchto nešťastných náhod se během krátkého času událo snad až příliš mnoho. Podezřele mnoho. A tak je k případu povolán detektiv Mark Heckenburg.
Policajtský instinkt Heckovi napovídá, že mezi těmito neobvyklými úmrtími musí být nějaké pojítko. Jeho teorii potvrzuje fakt, že počet obětí stále stoupá. Teď už si je Heck jistý: nebyly to náhody, ale promyšlené činy. Někdo rozehrál opravdu morbidní hru.
Kdo má být další kořist? Možná samotný Heck.
 
Spánek 
C. L. Taylor  
Anna nechce nic než spát. Ale noční děsy vyvolané pocitem viny a vzpomínkami na jednu příšernou událost jí usnout nedovolí.Před svou minulostí utekla na skotský ostrov Rum, kde si našla práci v odlehlém hotýlku. Doufala, že jí tento únik před realitou pomůže začít nový život.
Její záměr zhatí příjezd sedmi hostů, kteří Annin sen promění ve smrtící noční můru. Každý z těch sedmi má tajemství; jeden vyloženě lže. Zastírá svou identitu i důvod zdejšího pobytu. V hotelu Bay View se ubytoval vrah.
A jeho pozornost směřuje k Anně...




Príbeh jednej židovskej rodiny
Edita Steinová

Edita Steinová (1891 – 1942) – filozofka, rehoľníčka a obeť holokaustu začala svoje autobiografické poznámky písať po nástupe nacizmu k moci a začiatku prenasledovania židovského obyvateľstva. Vo svojom nedokončenom diele sa vracia do rokov detstva a mladosti vykreslených na pozadí každodenného života jednej židovskej rodiny v cisárskom Nemecku na začiatku 20. storočia. Prináša spomienky na svoje študentské roky vo Vroclave (1911 – 1913), Göttingene (1913 – 1915), pôsobenie v sanitárnej službe v poľnej nemocnici v Hraniciach na Morave (apríl – september 1915), štúdium fenomenológie a filozofické prostredie okolo zakladateľa fenomenológie Edmunda Husserla, až po ukončenie štúdia (1915), zloženie doktorskej skúšky (1916) a nástup do funkcie Husserlovej asistentky vo Freiburgu. Pútavý text, v ktorom opisuje rodinné vzťahy, zážitky v školskom prostredí, skúsenosti, priateľstvá, nádeje aj sklamania a tiež vášnivú oddanosť štúdiu a hľadaniu pravdy, umožňuje hlbšie poznať jej osobný, rodinný i vedecký život a zároveň vystupuje ako svedectvo o ľudských a osobných kvalitách tejto neobyčajnej ženy ako aj epochy, v ktorej sa formovali jej budúce postoje a názory na človeka a jeho miesto vo svete.



Záhada rozumu
Hugo Mercier,  Dan Sperber



Rozum nepoužíváme k hledání těch nejlepších řešení, nýbrž k obhajování těch snadných 
Říká se, že rozum nás odlišuje od zvířat a je pramenem lidské moudrosti. Stejně jako ostatní charakteristiky našeho živočišného druhu vznikl evolucí, což vzbuzuje dvě zásadní otázky: Proč k tomu nedošlo i u zvířat? A proč se lidé tak často chovají úplně bláznivě? 
Tuto dvojí záhadu se snaží vyrešit kognitivní vědci Hugo Mercier a Dan Sperber. Rozum podle nich nefunguje osamoceně a neslouží k hledání té nejlepší možné reakce v konkrétní situaci. Mnohem spíše nám pomáhá obhajovat instinktivní a podvědomá rozhodnutí před naším okolím — přesvědčuje ostatní skrze racionální argumentaci a soudí jejich vlastní argumenty. Najednou pak dávají smysl i ty největší slabiny rozumu: například proč jsme vždy zaujatí ve prospěch toho, co už známe, nebo proč tak často nedokážeme rozlišit mezi dobrou a špatnou myšlenkou. 


Vory - Ruská supermafia
Ikar





Dokument o zločineckej triede sformovanej v stalinských táboroch – hrozbe presahujúcej hranice Ruska –, o voroch v zakone. Mark Galeotti je špičkový odborník na ruský organizovaný zločin, konzultant vlád a policajných zložiek po celom svete. Čitateľom prináša fascinujúce dejiny vorov v zakone – skupiny, ktorá zdarne prežila všetky zmeny od stalinizmu, studenej vojny, sovietskej okupácie Afganistanu až po finálny kolaps komunistického experimentu. Vory v zakone, ako sa často hovorí ruskej mafii, vznikli najmä vo väzniciach a gulagoch, kde si vyvinuli jedinečnú kultúru. Jej príslušníci sa značkovali premyslenými tetovaniami a dodržiavali takzvaný „zlodejský zákon“ – prísny systém, ktorý zakazoval všetky platené zamestnania a akúkoľvek spoluprácu so silovými zložkami štátu. Galeotti využil dve desaťročia podrobného výskumu, aby priniesol jedinečnú štúdiu vorov na ceste k moci od skromných počiatkov cez nespútanú ruskú oligarchiu až po nové príležitosti po celom svete.











Futbal: Pravdivá história 
Ikar 
S touto knihou sa zaručene nebudete nudiť. Nájdete tu dvadsaťpäť príbehov, ktoré si užijete dokonca aj vtedy, ak nie ste skalným futbalovým fanúšikom. Kaž­dá z piatich hlavných kapitol – Svetové hviezdy, Zlí chlapi futbalu, Nezabudnu-teľné mužstvá, Štadióny, ktoré vedia rozprávať, České a slovenské legendydotvára atmosféru populárneho muž­ského športu a oživuje mená, o ktorých počul celý svet. Samo Marec ponúka pestrú paletu životných osudov futbalo­vých hrdinov, so všetkými ich vzostupmi a pádmi. Spoznáte nezabudnuteľné mužstvá a úžasné štadióny. Po­chopíte, v čom spočíva čaro tejto nesmrteľnej hry. Kniha je určená širokému spektru čitateľov – futbalovým nadšencom, ale aj laikom, ktorých upúta ľahkosť a obratnosť slova, s akou autor majstrovsky narába.

Nôž 
Jo Nesbo
Ikar
Harry Hole je tam, kde bol na začiatku, alebo skôr ešte o level nižšie. Rachel je preč. Nadobro. Tentoraz neušiel on, vyhodila ho. Vracia sa teda na ulicu Sofies Gate, do bytu o poschodie nižšie, ako bol byt, ktorý si prenajímal predtým, než sa znovu stal človekom. Prebúdza sa s ťažkou opicou a s rukami aj oblečením celým od krvi. Nič si nepamätá, ale vie, že v jeho prípade je lepšie mať sa na pozore. Pustí sa po stopách svojho úhlavného nepriateľa a tie ho prevedú dosiaľ najhorším osobným peklom. V dvanástej časti krimisérie si Harry Hole siahne na dno.









Bábkové divadlo
M. W. Craven
Ikar
Na severozápade Anglicka vyčíňa sériový vrah. Svoje obete upaľuje v prehistorických kamenných kruhoch a nezanecháva po sebe žiadne stopy. Polícia je bezradná. Médiá mu hovoria Spaľovač. Do vyšetrovania sa zapojí suspendovaný detektív Washington Poe. Ten by najradšej nemal s prípadom nič spoločné, ale keď sa na hrudníku tretej obete objaví jeho meno, nemá na výber. Spolu s geniálnou, no spoločensky neohrabanou analytičkou Tilly Bradshawovou vytvoria čudný pár, ale odhalia stopy, ktoré sú pre iných neviditeľné. Úskočný vrah má plán a z neznámeho dôvodu doň patrí aj Poe. S narastajúcim počtom obetí sa Poe ponára do prípadu viac, ako je preňho prípustné. Čoskoro zistí, že existujú aj oveľa horšie veci než smrť v plameňoch.








Temná veža 5: Vlky z Cally
Stephen King
Ikar
Donedávna posledný pištoľník Roland Deschain so svojím katet a spoločníkmi ďalej putuje lesmi Stredsveta v nádeji, že sa čím skôr dostane k bájnej Temnej veži a zastaví hrozbu, ktorá sa rozprestiera nad svetmi. Keď sa ocitnú neďaleko mestečka Calla Bryn Sturgis, zistia, že ich sleduje skupina farmárov. Vysvitne, že mesto sa chystajú napadnúť útočníci na sivých koňoch s vlčími maskami. Desiví jazdci z temnej krajiny Hrom sa vracajú približne raz za generáciu a postupne kradnú mestu jeho nevinnú dušu. Postaviť sa im na odpor by znamenalo riskovať všetko, čo farmári v živote majú, preto hľadajú pomoc u štyroch pištoľníkov. Tí si síce na nepriaznivé vyhliadky už zvykli, lenže tentoraz si podľa všetkého nevystačia iba so zbraňami. Podarí sa Rolandovi a jeho spoločníkom ubrániť bezmocnú komunitu pred záhadnými netvormi a vrátiť sa do New Yorku, aby v ňom zachránili stelesnenie Temnej veže v našom svete pred intrigami zlovestnej spoločnosti Sombra Corporation?

Ďalšie knihy z vydavateľstva Ikar na mesiac jún 2019 - TU
















Zbohom prízraky





Nadia Terranova
Dom medzi dvomi morami. Do jeho izieb sa vracia tridsaťšesťročná Ida, aby sa raz a navždy rozlúčila s prízrakmi svojho detstva a dospievania.
Nadia Terranova rozpráva o posadnutosti stratou, o tom, ako nás minulosť ovládne, ak sa jej nepozrieme do očí.
Na začiatku románu sa stretávame s Idou v sicílskom prístave Messina, kde sa narodila. Jej matka ju požiadala o pomoc pri oprave rodného domu, ktorý má v úmysle predať. Obklopená predmetmi z dávnych čias stojí pred dilemou, čo uchovať a čoho sa zbaviť, ako sa vyrovnať s traumou z detstva. Pred viac ako dvadsiatimi rokmi jej otec zmizol. Nezomrel: jedného dňa jednoducho odišiel a už sa nevrátil. So stratou otca si Ida spája zdrvujúce matkino mlčanie, svoju identitu a dokonca aj vzťah s vlastným manželom, ktorý je jej záchranou a skazou zároveň.
V momente, keď ju rodný dom ovládne aj so svojimi prízrakmi, musí prelomiť kliatbu a dovoliť, aby jej otec nadobro odišiel z jej života aj vnútra.


Tajná válka 1939–1945
Max Hastings
JOTA 
Edičný plán vydavateľstva JOTA
Kniha Maxe Hastingse rozhodně není vyčerpávajícím líčením tajné války ve druhé světové válce. Autor se zaměřil na konkrétní přiblížení prostředků, jaké obě strany v této tajné válce používaly, a postav, které je ovlivnily. Je málo pravděpodobné, že se odtajní další skutečnosti – možná kdyby Vladimír Putin zveřejnil sovětské archivy…
Většina publikovaných děl se zaměřuje na výzvědnou činnost té které země. Autor se v této knize rozhodl zkoumat otázku výzvědné činnosti v celosvětovém měřítku.
Četné knihy o zpravodajské činnosti za druhé světové války se zaměřují na to, čeho špioni (nebo osoby, které se snažily prolomit šifrovací kódy) dosáhli, záleží však pouze na tom, do jaké míry změnily získané tajné informace vývoj událostí. Sovětská špionáž byla svým rozsahem mnohem větší, než jakou se mohla pochlubit kterákoliv jiná bojující strana, a poskytla Rusům nesmírně cenné informace technického charakteru pocházející z Británie a ze Spojených států, nicméně Stalinova paranoia využívání tajných politických a vojenských materiálů nepřátel ochromovala.

Kniha Maxe Hastingse je skvěle propracovaná a především historicky podložená a přesná. Ačkoli mnohé akce popisuje velmi detailně, je čtivá a nechybí v ní (na pozadí tragických událostí druhé světové války) ani humor.

Ptáci bouře
Kniha Zlín
Dramatický příběh o střetu skupiny islandských rybářů s neúprosnou přírodou.
Dvaatřicet můžů na palubě trauleru plně naloženého úlovkem okouníků se chystá vyrazit na zpáteční cestu domů z newfounslandsých lovišť, když je zasáhne prudká ledová bouře. Celý povrch lodi vmžiku pokryje námraza a hrozí, že už tak přetíženou loď stáhne i s posádkou do smrtících vln. Bouře zuří dál a dál a muži na palubě i v podpalubí vedou zoufalý boj o přežití. Na otevřeném moři není před běsnícím živlem kam uniknout. V mrazivém sevření uvízly i další rybářské lodě, z nichž přichází zoufalé volání o pomoc. Kárasonova kniha je inspirována skutečnými událostmi, při nichž si moře na rybářích vybralo svou krutou daň.



Mendelův trpaslík (2019)
Kniha Zlín

Strhující příběh vědce, který zasvětil svůj život studiu genetické poruchy, jež těžce poznamenala jeho samotného.Mendelův trpaslík vypráví příběh vědce, který zasvětil svůj život studiu genetické poruchy, jež těžce poznamenala jeho samotného. Benedict Lambert, který dokáže nahlížet vlastní osud se svérázným humorem i sebeironií, přitom neřeší pouze náročný vědecký úkol. Jako vědec i jako člověk se musí vyrovnat také se zásadními etickými otázkami: Smíme ve snaze dosáhnout osobního štěstí manipulovat se životy jiných? Se samotným osudem? A jakou cenu za to můžeme zaplatit?Paralelu k příběhu Benedicta Lamberta vytváří v románu životní osud jeho vzdáleného příbuzného, slavného genetika Gregora Mendela. Také v této Mawerově próze se tedy – podobně jako v již zmíněném Skleněném pokoji – objevuje i řada českých, respektive moravských reálií.

Vytí vlka, vlka vytí 
Kniha Zlín
Výrazný hlas současné albánské literatury ve své autobiografické alegorii nešetří nikoho.
Vlk samotář – tak trochu zatracenec, tak trochu punker – na symbolické pouti dantovským peklem, při níž odvážným způsobem poodkrývá, co se mu honí hlavou. Autorovo alter ego tak naráží na otázky sociální a politické bezmoci současného Balkánu, na problém rozkladu vzdělávacího systému, rostoucího náboženského extremismu či historické mytizace. Paralelně a velmi otevřeně, až Bukowského stylem, líčí také milostné a sexuální vztahy a různé stupně jejich marnosti. Dílo je protkáno všudypřítomnou melancholií a vztekem doprovázeným notnou dávkou humoru s odkazy – často „akademicky“ vysvětlenými jako poznámky pod čarou – na současnou pop music, malířství, film a divadlo. Autorův stylistický rejstřík je neuvěřitelně široký: od nejhrubšího kosovského dialektu po slovník univerzitního pedagoga.

...a velký skok pro lidstvo
Kniha Zlín
Vyprávění o letu Apolla 11. Kultovní kniha v obnoveném vydání. Dramatická reportáž o historickém letu Apolla 11 a prvních pozemšťanech, kteří v noci z 20. na 21. července 1969 přistáli na Měsíci, vychází v remaku původního vydání, jež vyšlo navzdory počínající normalizaci a stalo se před padesáti lety na českém knižním trhu fenoménem. Sám autor byl jedním z pěti československých občanů, kteří se historického startu Apolla 11 zúčastnili. Kniha vychází k 50. výročí letu Apolla 11 a v době, kdy byl vyhlášen program nových letů k Měsíci.



Primo Levi
Čerstvě dostudovaný chemik Primo Levi, kudrnatý mladíček s nesmělým pohledem, je v prosinci 1943 zatčen a krátce na to transportován do Osvětimi, kde ho vězní až do osvobození tábora dne 27. ledna 1945.
 Na stránkách, které napsal brzy po svém návratu k rodině, podává svědectví o hromadném šílenství, zvrácených ukrutnostech, proradnosti, tuposti, o nejstrašlivějších činech, jichž jsou lidé – a jen oni – schopni. Ale také o lidském sblížení, soucitu, odvaze, přátelství a nezdolnosti. Vypráví hlasem jasným, pevným a něžným, bez nenávisti i sebelítosti. Daří se mu cosi zázračného: v každém vězni, který se objeví na stránkách jeho knihy, ať už je to häftling nebo múzlman anebo kápo, poznáváme kohosi blízkého. A naučíme se ho chápat. Ti lidé v nás podnítí touhu žít dobře a čestně. Probudí naše lepší já. „Znovu a znovu mě ohromuje, jak nelidští dokážou být lidé k sobě navzájem.“ 
„Lidské nestvůry existují, ale je jich příliš málo, než aby byly opravdu nebezpečné.  
Nebezpečnější jsou obyčejní lidé, funkcionáři ochotní uvěřit a jednat, aniž by zapochybovali.“

Zabila! 
Asia Mackay
Tajná agentka - čerstvá matka!
Mama. Zabijak. Zlyhanie neprichádza do úvahy...
Každá pracujúca mama si s tým musí poradiť.
S tou výčitkami živenou úzkosťou prvého dňa späť v práci po materskej.
No táto pracujúca mama je výnimočná.
Zoznámte sa s Alexis Tyler, tajnou agentkou Sekcie Osem, oddelenie zabijakov Tajných služieb jej veličenstva. Misia: infiltrovať sa do skupiny západolondýnskych mňami mamičiek a zblížiť sa s manželkou svojho terča, ruského oligarchu Dimitrija Tupoleva.
No ona to všetko zvládne. Alebo pri tom prinajmenšom vypustí dušu.
A radšej sa prepadne do horúcich pekiel, ako by zmeškala večerné kúpanie.


V každom okamihu sme ešte stále nažive
Tom Malmquist
Surová autobiografická spoveď o stratách a netušenej vnútornej sile, ktorá sa skrýva v človeku a vyplaví sa na povrch v hraničných životných situáciách.
Surová autobiografická spoveď o stratách a netušenej vnútornej sile, ktorá sa skrýva v človeku a vyplaví sa na povrch v hraničných životných situáciách. Silný príbeh bývalého hokejistu Toma Malmquista o najťažších chvíľach jeho života. Tom čaká so svojou dlhoročnou partnerkou Karin prvé dieťa. Karin však náhle vážne ochorie a Tom ako v zlom sne behá podzemnými nemocničnými chodbami medzi jednotkou intenzívnej starostlivosti a neonatológiou – medzi životom a smrťou. Kým Karin uvedú do umelého spánku, Tom jej sľúbi, že pre ňu priebeh udalostí zaznamená. Malmquist sa zároveň retrospektívne vracia k svojmu zoznámeniu s Karin, rozoberá jej vzťah s rodičmi a neschopnosť oddeliť sa od nich a žiť vlastný dospelý život. Rozpráva o ich láske a spoločnom živote pred tehotenstvom, o oslavách Silvestra so starnúcimi rodičmi, o kľúčových situáciách v svojom detstve, o otcovom alkoholizme a matkinom ťažkom rozhodovaní, či manžela opustiť.

Chlapec, ktorý patril moru
Denis Thériault
Poeticko-fantazijný príbeh o priateľstve a sile predstavivosti, o bolesti zo straty milovaného človeka a odvekej túžbe po bezpečí a zázemí.
V nehostinnom kúte Kanady, na severnom výbežku zálivu svätého Vavrinca, kde vietor prečesáva husté hrivy lesov a vzdúva morské vlny, kde oblohou víria albatrosy a v tuhej zime prikrýva krajinu hlboký sneh, vzniklo veľké priateľstvo dvoch osamelých chlapcov. Spoločne unikali do magického podmorského sveta vo vlastnej fantázii, snívajúc o mieste, kam skutočne patria, ktoré zahojí ich žiaľ zo straty rodičov. Postupne sa však pre jedného z nich hranica medzi fantáziou a realitou začala nebezpečne vytrácať a jeho priateľa vystavila ťažkej skúške: zachovať kamarátovi vernosť na ceste, ktorá nevyhnutne speje do tragédie.
Poeticko-fantazijný príbeh o priateľstve a sile predstavivosti, o bolesti zo straty milovaného človeka a odvekej túžbe niekam patriť si získal srdcia čitateľov na celom svete.

JOGA - anatómia

Lindeni
Zistite, aké svaly pri cvičení jogy posilňujete a spevňujete!
Tento svetový bestseller, anatomický sprievodca jogou, je určený pre každého, kto sa o jogu zaujíma – pre začiatočníkov aj pokročilých, pre priaznivcov power jogy a hlavne pre inštruktorov. Prehľadné anatomické ilustrácie znázorňujú prácu svalov, ktoré sú zapojené pri cvičení jednotlivých pozícií. Zrozumiteľné a presné popisy jednotlivých ásan spolu s kresbami poskytujú dokonalú predstavu o princípoch, na ktorých sú založené dané pohyby. V knihe okrem iného nájdete: • Základné princípy jogy. • Dýchacie techniky. • Vzťah medzi jogou a chrbticou, druhy pohybov chrbtice. • Dôležité informácie o kostrovej a svalovej sústave. • Obšírny prehľad ásan s rozborom činnosti svalov a kĺbov, s upozornením na možné ťažkosti a prekážky, s popisom priebehu dýchania počas cvičenia a názorným anatomickým obrázkom. Leslie Kaminoff je medzinárodne uznávaný špecialista v oblasti jogy a anatómie dýchania. Amy Matthews je okrem iného analytičkou Labanovho pohybu a špecialistkou na prepojenie tela a dych.
 
Tahiti – Utópia
Marenčin
 

Píše sa rok 2018 a už tri generácie Slovákov žijú na Tahiti. Vysťahovali sa na povel generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý v zúfalstve nad utrpením národa v Hornom Uhorsku organizoval od roku 1910 vysťahovanie do Polynézie. Príbeh vychádza z historických skutočností a rozvíja známe literárne motívy „čo by bolo keby“ a „niečo je inak“. Sú to alternatívne dejiny krajiny, ktoré sa opierajú o viaceré dochované dokumenty.





Zomrieť pre vlajku
Tim Marshall
Tisíce rokov nás vlajky sprevádzajú ako symboly našej hrdosti, našich nádejí a našich snov. Mávame s nimi, pálime ich, pochodujeme pod ich farbami, oslavujeme športové úspechy. A umierame pre ne aj v 21. storočí.
Od Číny a jej staronového nacionalizmu, cez mozaikovú identitu Európy a Spojených štátov až po desivý vzostup Islamského štátu, je náš komplikovaný svet plný starých i nových symbolov, ktorým by sme mali rozumieť. Mali by sme porozumieť ich moci, významom a historicko-politickým súvislostiam.
Tim Marshall, autor svetového bestselleru V zajatí geografie, skúma v deviatich kapitolách systém vlajok ako symbolov reprezentujúcich štáty, politické zoskupenia či spoločenské organizácie. Kombinuje pritom zasvätenú analýzu aktuálnych udalostí so svetovými dejinami. Do toho zasadzuje symboliku vlajok a ako nás táto symbolika spája, ale aj rozdeľuje.

Bolestivé mlčanie
Alexandra Senfft
Narodený v Nemecku, popravený na Slovensku. Príbeh nemeckého veľvyslanca Hansa Ludina a jeho rodiny. 

Prebuď monštrum (Nespútaný chaos 3)

Slovart
Todd a Viola sa ocitli uprostred vojny. Voľbu medzi tým, či sa prikloniť na stranu tyrana alebo teroristov, zatienila bezprostredná hrozba v podobe armády domorodých tlkotov valiacich sa na Nové Prentissovo, aby pomstili smrť svojich druhov. Nespútaný chaos navyše násobí vesmírna loď s osadníkmi, ktorí práve pristáli na Novom svete, aby tu hľadali nový, lepší začiatok pre svojich ľudí. Todd s Violou tak opäť musia bojovať o holý život a zároveň sami so sebou, s najťažšou otázkou: Koho by ste zachránili, ak by ste si museli vybrať medzi milovanou osobou a zvyškom planéty? Zaslúži si svet, v ktorom sa v ľuďoch prebúdzajú monštrá, vykúpenie, alebo ho čaká záhuba? Zrýchlený čas nepokojov núti hlavných hrdinov čo najskôr dospieť a čeliť osudovým rozhodnutiam v šokujúcom finále výnimočnej dystopickej trilógie Nespútaný chaos z pera uznávaného autora Patricka Nessa. 



Denník Uršule Crohnovej

Slovart 
 

Najľahšie je klamať samého seba. To sa dá robiť takmer donekonečna. Takmer. Až kým to nepraskne. Až kým obrovský sebaklam nevyústi do príbehu o pohľade do najhlbšieho vnútra krehkej bytosti, o strachu, ktorý paralyzuje, o sebadisciplíne, ktorá prichádza a odchádza, ako sa jej zachce, o neskutočnej sile bojovať, o radosti, ale aj o slabosti, smútku a frustrácii. A v neposlednom rade o odhodlaní naučiť sa žiť s Crohnovou chorobou. 







Živena
Slovart 
Prvá súhrnná publikácia o Živene, spolku slovenských žien, vychádza pri príležitosti 150. výročia jej založenia. Predstavuje kľúčové i menej známe osobnosti spolku, jeho poslanie a bohatú kultúrnu a osvetovú činnosť od minulosti až po súčasnosť.
Živena, najstarší slovenský ženský spolok, vznikol z iniciatívy mužov angažujúcich sa v slovenskom národnom hnutí v Rakúsko-Uhorsku v roku 1869. Zásluhou spolku sa v roku 1919 (po päťdesiatročnom úsilí) podarilo otvoriť prvú slovenskú vyššiu dievčenskú školu. Živena pomáhala ženám zo všetkých spoločenských vrstiev zmeniť život, ktorý im nevyhovoval - stať sa finančne nezávislou od muža, vedieť sa postarať sama o seba a svoje deti, odísť z nefunkčného manželstva, požadovať slušné zaobchádzanie na úradoch atď. Najväčší počet členov a členiek dosiahla v podmienkach demokratického Československa - v roku 1929 ich bolo štyritisíc.
Živeniarky vyznávali a dodnes vyznávajú zásadu apolitickosti a nadkonfesijnosti: koncom tridsiatych rokov odolali nátlaku stať sa len spolkom evanjelických žien, v období vojnovej Slovenskej republiky zase odmietali vylúčiť zo svojich radov židovské ženy. V štyridsiatych a päťdesiatych rokoch vzdorovali obom totalitám 20. storočia, a keď sa u nás v roku 1989 začala obnova demokratického zriadenia, opäť dokázali osloviť mladé ženy moderným programom. V súčasnosti má spolok asi tisíc členiek a členov.




Modlitba za Owena Meanyho
Slovart


Siedmy román amerického spisovateľa Johna Irvinga, ktorý sa stal súčasťou literárneho kánonu vďaka dielam ako Zásady muštárne alebo Svet podľa Garpa. Modlitba za Owena Meanyho rozpráva príbeh o zvláštne nadanom chlapcovi, neskôr mladom mužovi, ktorý je síce malý vzrastom, no veľký duchom, a ktorý svojimi životnými postojmi priam magicky ovplyvňuje životy ľudí okolo seba. Prostredníctvom tejto románovej postavy John Irving vyslovuje okrem hlbokých životných právd aj svoje názory na niektoré historické udalosti a históriu ľudstva.

 

Bez hanby o ohanbí
Slovart 
 
Bez hanby o ohanbí je knižka, ktorá vysvetľuje všetko, čo ste chceli vedieť o vagíne, ale neodvážili ste sa na to nikoho opýtať. Ani len lekára či svojej najlepšej kamarátky. Jej autorky však lekárky sú a túto knihu napísali pre všetky ženy, ktoré chcú robiť informované rozhodnutia o svojom sexuálnom zdraví. Dozviete sa, prečo je test panenstva nezmysel, ako fungujú rôzne druhy antikoncepcie, ale aj ako vám ponožky môžu zlepšiť sexuálny život. Knižku si prečítali ženy (aj muži!) na celom svete už vo vyše 30 jazykoch. 




Ďalšie pripravované knihy z vydavateľstva Slovart.




Dve mince nádeje
Jana Pronská
Najnovší, v poradí už osemnásty román Jany Pronskej je skvelým dôkazom jej rozprávačského majstrovstva a nevyčerpateľnej fantázie. Začítajte sa do očarujúceho ľúbostného príbehu a presvedčte sa, že niekedy stačí iba načiahnuť ruku a uveriť v zázrak lásky…
Helena Forgáčová, pani hradu Hajnáčka, sa po dobytí svojho sídla Osmanmi ocitne medzi zajatcami priekupníka s otrokmi. Strach o syna, ktorý sa narodil v zajatí, jej nedovolí, aby prezradila, kto v skutočnosti je. Nádej, že sa niekedy dostane na slobodu a vráti sa domov, postupne zhasína. Až keď jej jedného dňa neznámy cudzinec zo súcitu daruje dve zlaté mince, znovu sa odváži veriť v zázrak.
Uhorský rytier Drago Draškovič, ktorý sa pred rokmi upísal nenávidenému obchodníkovi z Aradu, aby zachránil svoju snúbenicu, konečne pochopí, že milovaná žena je preňho navždy stratená, a vyráža na svoju poslednú výpravu. Nešťastná otrokyňa s dieťaťom v náručí mu na chvíľu pripomenie, čo stratil. Jeho náhly čin spustí lavínu udalostí, ktoré majú zachrániť nielen neznámu ženu a jej syna, ale aj rytierovu dušu a srdce.




Chlapec pri dverách
Alex Dahl
Severské noir v tej najlepšej podobe… majstrovsky zosnovaná pavučina lží v kombinácií s napätou, hrozivou atmosférou vás úplne pohltí. Čo by ste boli schopní urobiť pre svoj dokonalý život? Klamali by ste? Podvádzali? Vraždili?
Cecilia Wilborgová má dokonalý život. Príťažlivého, milujúceho manžela, dve krásne dcéry a luxusný dom v malebnom nórskom mestečku Sandefjord. Ibaže Cecilia má aj jedno temné tajomstvo. Tajomstvo také hrozné, že nikdy nesmie vyjsť na svetlo sveta. Jedného dňa vstúpi do jej života Tobias, malý, osamelý osemročný chlapec, ktorý zúfalo túži po domove. A stane sa hrozbou pre Ceciliin dokonalý svet.



Vzdelaná
Tara Westover
Autorka prešla neuveriteľnú cestu za vzdelaním, ako 17-ročná po prvý raz prekročila prah školy. Vyrastala v chudobnej rodine na vidieku, vystavená poranoi a tyranii despotického otca. násiliu brutálneho brata a bezcitnej matky. A jednako sa nakoniec dostala na prestížne školy ako Cambridge a Harvard. Vzdelaná je úžasná výpoveď o tŕnistej ceste tínedžerky, ktorá očarí a inšpiruje každého čitateľa. Jedna z najúspešnejších kníh minulého roka v USA.

Hýb sa
Bella Mackie
 
Bella sa tesne pred tridsiatkou ocitla na samom dne. K psychickým problémom z detstva sa pridružila depresia z rozpadu manželstva. Prestávala zvládať bežný život a utápala sa v úzkosti. Až jedného dňa sa rozhodla, že si pôjde zabehať. Spočiatku nebola veľmi úspěšná, ale tenisky sa stali jej nerozlučným spoločníkom. Postupne sa jej darilo zdolávať překážky a vytyčovať si životné ciele. Pochopila, že pohyb je tým nejlepším liekom. Autorka cez anekdoty z vlastného života, príbehy a informácie od priateľov, doktorov či športovcov nabáda čitateľov, aby nezastali na mŕtvom bode, ale rozbehli sa s chuťou a odhodlaním do nového života. 



Pacient
Sebastian Fitzek
 
Malý Max zmizne a jeho otec Till Berkhoff prežíva nočnú moru. Všetky indície vedú jedným smerom, a tak polícia dospeje k záveru, že Maxa uniesol sériový vrah Guido Tamnitz, a uzavrie pátranie po zmiznutom dieťati. Toho medzitým usvedčili z viacerých únosov a zavreli na psychiatrickej klinike. Zúfalý otec vidí jedinú možnosť, ako sa dozvedieť pravdu o svojom synovi – musí sa stať pacientom rovnakej kliniky ako vrah. Autor hneď na prvých stranách vybičuje napätie do takých obrátok, že nedokážeme knihu pustiť z ruky. Vpletie do príbehu množstvo dramatických zvratov, ani jeden z nemeckých autor trilerov to nedokáže lepšie. V krátkych kapitolách, ktoré umožňujú zmenu perspektívy, nadobúdajú jeho romány príťažlivé tempo, ktorému sa nedá odolať. Pacient v mnohom pripomína úspešnú Terapiu. Autor sa znovu pohral s čitateľom v uzavretom prostredí psychiatrickej kliniky, kde pacienti reagujú nepredvídateľne a nič nie je také, ako sa zdá. 





Oheň a krv
 
Tatran 
Fenomén Piesne ľadu a ohňa sa nezačal počas vlády šialeného kráľa Aerysa Targaryena ani jeho zvrhnutím. Začal sa písať stáročia predtým, keď do Západnej zeme prišiel prvý Drak – Aegon Dobyvateľ, ktorý zjednotil Sedem kráľovstiev (presnejšie šesť z nich, pretože Dorn sa ešte dlho odmietal podriadiť cudzej moci) pod svoju korunu. Zo starého valýrskeho rodu, ktorý unikol Skaze Valýrie, sa tak stala kráľovská dynastia, ktorá vládla na novom území nielen ohňom a krvou, ale priniesla i mier, keď postupne spojila sedem večne rozhádaných kráľovstiev. V Hre o tróny a ďalších príbehoch Piesne ľadu a ohňa sa spomínajú mená targaryenovských kráľov, bitky, v ktorých bojovali, úskoky, ktorým museli čeliť. Čitatelia dobre poznajú Maegora Krutého, ktorý postavil Červenú baštu v Kráľovom prístave a potom dal zabiť všetkých, čo na stavbe pracovali, aby nemohli vyzradiť jej tajomstvá v podobe tajných chodieb. Alebo Baelora Požehnaného, náboženského fanatika, ktorý chcel zostať čistý, nuž dal vlastné sestry zavrieť vo veži. Ako sa to však všetko začalo, čo viedlo k jednotlivým bojom a úskokom? Akí boli títo panovníci s dračou krvou, ktorí uzatvárali manželstvá medzi bratmi a sestrami? Ako vlastne prišli o svojich drakov a odkiaľ sa vzali tri dračie vajcia, ktoré dostala ako svadobný dar o mnoho rokov neskôr Daenerys Targaryenová? To všetko a omnoho viac ponúka rozsiahla kronika Západnej ríše, ktorá vychádza zo zápisov veľmajstrov, majstrov, septonov a občas i radových pisárov Siedmich kráľovstiev. Farbisto opisuje naoko všedné udalosti a rozhodnutia, ktoré viedli k dejinným zvratom, a prináša pohľad nielen do trónnych siení a na bojiská, ale aj do kuchyne či spálne hlavných postáv. Táto kniha je akýmsi dejepisom neuveriteľne živého fiktívneho sveta Georgea R. R. Martina.


Záchrana pečene


Tatran 






Autor v tejto publikácii ponúka odpovede, ktoré ste mali poznať už dávno. Dozviete sa, aké výhody prináša záchrana pečene. Ak jej budete venovať náležitú starostlivosť, bude to váš spojenec v boji proti starnutiu a ochranca vo svete plnom nástrah.










Autor: dannyreads
Zdroj: Absynt, Artforum, Artis Omnis, Bourdon, Domino, Europa, Host, Ikar, Inaque, Jota, Kniha Zlín Leda, Lindeni, Panta Rhei, Premedia, Martinus, Slovart, Slovenský spisovateľ, Tatran.



Komentáre

Obľúbené príspevky