Ken Follett: Krajina Slobody


Ken Follett je slovenským čitateľom známy prostredníctvom historických románov ako napríklad: Kingsbridgeská sága: Piliere zeme, Na veky vekov, Ohnivý stĺp, trilógia o dejinách 20. storočia a román o bankárskej rodine-Pilasterovcov, s názvom Piliere moci.
Ken Follett- Krajina slobody

Krajina slobody tentokrát milovníkov histórie privádza na Škótsku vysočinu na konci 18. storočia. Životné podmienky sú nepriaznivé, spoločnosť sa rozdeľuje medzi bohatých a chudobných ľudí- medzi vládnucu a pracujúcu triedu. Pracujúcu triedu v  románe predstavujú baníci, ktorí v Škótsku v tom čase boli považovaní za otrokov. Hlavná postava Mack a jeho dvojča Esther pracujú od útleho detstva v bani. Autor našu pozornosť smeruje na mladého duchaprítomného Macka, jeho sny a ambície prevyšujú vyššie ciele, aké by mal mať obyčajný baník. Nechce ostať pracovať v pekelnej bani a verí, že sa mu podarí získať slobodu, pre neho a jeho sestru Esther nech to stojí čokoľvek. Follett svojím strhujúcim rozprávaním nás vtiahne do života obyčajných ľudí a detailnými opismi prostredia nám vytvára dojem, že sme jedna z jeho hlavných postáv. Mackova dejová línia predstavuje pracujúcu triedu, autor nezabúda ani na ich vlastníkov.


,,Ako sa nás opovažujú zotročovať, keď zákon jasne hovorí, že nesmú?“

Sir George Jamisson vlastní uhoľné bane. Je presným obrazom toho, čo sa o jeho rodine hovorí: krutá, nekompromisná a hlavne bažiaca rodina po zisku. Ani v tejto na vonok dokonalej rodine nie je všetko ružové. Nevlastný bratia starší Róbert a mladší Jay sú rivalmi od útleho detstva. Jay nenávidí svojho staršieho, uprednostňovaného brata a snaží sa využiť každú jednu situáciu pre seba. Follett zamieša karty mladou krásnou aristokratkou Lizzie Hallimovou, do ktorej na zahľadí nie jeden mladý gentleman. 

,,Nebolo ľahké s Lizzie vyjsť, samozrejme. Bola svojhlavá, zanovitá a egocentrická. Na rozdiel od väčšiny žien sa nebála spochybniť všetko, čo tvrdili muži.“



Autor je známy dramatickými zvratmi v deji a v tomto románe je ich niekoľko. Už akokoľvek ste predpokladali vývin situácie, Follett nám opäť ukázal svoje čaro dramatickosti a vyvíjajúci sa dej zavial úplne iným smerom. Tak ako napríklad zmenou prostredia, zo Škótskych baní sa presúvame do Londýna spolu s Mackom. Prepychové paláce, salóny sú v ústredí, spoznávame špinavý Londýn, na každej ulici sa niečo deje nelegálne. Mack a jeho túžba po slobode sa čiastočne splnila, ale nezabúda na svoju sestru Esther. Nezaprie v sebe ducha spravodlivosti a opäť bojuje za správnu vec- spravodlivé vyplácanie mzdy, to sa niektorým ľuďom nepáči a obvinia ho zo vzbury. Udalosti získavajú rýchly spád a opäť sa mení prostredie, z Londýna sa vydávame na lodiach do amerických kolónii, kde Mack objavuje nový svet.

,,Mackovi poľavila horúčka, a len čo trochu zosilnel, začal vychádzať na palubu, aby si občas zacvičil. Loď sa plavila proti prúdu, keď po prvý raz uvidel Ameriku.“

Nový svet, nový život. Krajina pripomína svojím prostredím Anglicko, ale správaním sa k trestancom a otrokom je to, to isté. Hlavný hrdina Mack sa stretáva s ďalšími výzvami, otázne je či ich prekoná a vyviazne z nich bez škrabanca. Prostredníctvom Jaya a Lizzie spoznávame virgínskú spoločnosť, dôležitých ľudí, ktorí sú významní pre kolóniu. Tabakové plantáže sú symbolom začiatku, ktorý nie je ľahký a Ken Follett nás nimi sprevádza a necháva v úplnom napätí, čo sa môže stať. 

Kniha Krajina slobody je spoločenský román s dobrodružnou dušou, plnou lásky. S knihou cestujeme a spoznávame prácu v uhoľných baniach v Škótsku a dostávame sa do  americkej kolónii vo Virgínií, v ktorej sa pestuje tabak. Od prvých strán je to napínavé čítanie. Follett nám sprostredkúva historické stretnutie z pohodlia domova s odvážnymi postavami z konca 18. storočia. Mack a jeho túžba po slobode a nezávislosti je nákazlivá, listujete a dychtíte po každej jednej strane. Pri románe máte pocit reálnosti, veríte že hlavné postavy boli skutočné a dobrovoľne sa vydávate s nimi na dlhú cestu. Ken Follett opäť ukazuje že je majster v písaní historických románov a ja len odporúčam začítať sa do jeho krajiny slobody. 
Krásny detail obálky z vnútornej strany, obsahuje historickú mapu .

Za knihu ďakujem vydavateľstvu Tatran.


 

Komentáre

Obľúbené príspevky