Ryszard Kapuściński: Cisár

Recenzia pre kníhkupectvo Panta Rhei.. LINK- TU

V Poľsku má reportážna literatúra vlastnú históriu, tradíciu, osobitnú literárnu štruktúru, ktorá si našla svojich priaznivcov. Ryszard Kapuściński patrí medzi najznámejších a najvýznamnejší poľských reportérov všetkých čias. Je považovaný za otca poľskej reportážnej literatúry.
Vydavateľstvo Absynt prinieslo čitateľom reportážnu sondu do ďalekej Africkej krajiny. To, že reportáže nás privádzajú do neznámych krajín je nám známe už od začiatkov vydavateľstva, s Cisárom sa vydávame do histórie, ktorá formovala životy mnohých ľudí.

Etiópia. Africká krajina, ktorá je pre nás neznámym územím v histórii, kultúre. Cisár z pera Ryszarda Kapuścińskieho nám ukazuje detailny koniec jednej krutej éry vládnutia a zrodenie nového štátu.
Hajle Sillase, cisár dvoch svetov. V zahraničí ukazoval tvár rozhodného vladára so silnou energiou pre ľud, doma ho poznali inak. Kruté metódy vládnutia, boj o moc boli len kvapkou vody v mori, pri udržaní svojej moci. Jedni ho milovali iní preklínali. Vládnutie vladára sa snaží autor priblížiť svedectvami jeho stúpencov, pracovníkov. Rozhovory s pracovníkmi nám umožňujú poznať bližšie osobnosť a charakter panovníka, ktorého nie raz vykresľujú ako božskú osobu, bez omylov a chýb.
Kapuściński servíruje čitateľom kontrast krajiny, medzi životom v prepychovom paláci v meste Addis Abeba a zničujúcou chudobu jeho poddaných. Kontrast životov bol viditeľný a nedal sa ľahko zamaskovať, o to viac stagnácia štátu riešiť problémy medzi domácimi. Hladovanie, študentské demonštrácie, nepokojný stav priniesol zmeny.

Cisár je útla zbierka výpovedí o konci jednej éry vládnutia. Detailne opisuje všetky hrôzy totalitnej diktatúry v Etiópii a začiatok vybojovanej zmeny. Milovníkom reportážnej literatúry nesmie Cisár chýbať v knižnici.
Začítaj sa.

Komentáre

Obľúbené príspevky