Gaia de Beaumont: Dobrá výchova

Vydavateľstvo Inaque prinieslo čitateľom v edícii,, Pandora" knihu s podmanivým názvom,, Dobrá výchova" od talianskej spisovateľky Gaia de Beaumont.

Ako prvé pri čítaní anotácie nám môže prísť na rozum- život v zlatej klietke, kde máte všetko. Opak je ale pravdou. Útla knižka rozpráva autobiografický príbeh z obdobia 50. a 60. rokov minulého storočia.
Čitateľom sa snaží autorka priblížiť, svoj svet. Od útleho detstva všteponavé hodnoty, ako sa ma správať mladá slečna a hlavne nesmie zabúdať na svoje meno a jeho pôvod: ,,keď sa niekto volá tak ako ty"... 

Prvé strany románu sú venované matke, otcovi, ich vzťahu, ktorý nie je celkom ideálny. To, že niečo,, škrípe" v ich spolužití vieme vyčítať z porovnania, aké im Gaia prisúdila:,, Francúzsko-talianské, kultúrno-materiálne imanie." Materská láska k dcére zlyháva na plnej čiare, ich vzťah je ťažký, od matky cítiť len chlad, žiadne porozumenie. Dá sa predpokladať, že matka v nej vidí svoje životné zlyhanie. Zlyhanie v tom že je žena a nie mužský potomok, ktorý má viesť rodinnú líniu.

Kto vlastne vychováva malé dievčatko? Je to určite jej guvernantka, ktorú vybrali jej rodiča. Riadi sa duchom minulosti a prísnymi zásadami a výsledok, ktorý musí byť jasný. Dobre vychované deti musí byť vidieť a nie počuť. Aristokratická výchova berie dievčaťu dych, pre ňu je ako pazúr v krku, jediným potešením je záujem o zvieratá, neskôr o ľudí a ako dospievajúce hľadá útechu v knihách.

V rozprávaní sa vyskytujú aj svetlejšie epizódy dieťaťa ako napríklad-rebélia hľadaní samej seba, alebo prázdniny prežité vo Francúzsku. Záver je rázny prierez z dieťaťa na dospelú ženu, s trpkým priznaním autorky. Ako najviac sa snažila bojovať s tým aby,, Dobra výchova" nezanechala v jej živote veľké stopy, priznáva, že ovplyvnila jej činy, myšlienky. Stále sa zamýšľa, akú úlohu zohrávajú šľachtici v dnešnej dobe.

Dobrá výchova čitateľa elegantne vtiahne do útrob pravidiel spoločenskej vrstvy, zlatej klietky. Vďaka nej spoznávame život z pohľadu dieťaťa, čo mala dovolené, o čo prichádzala a ako ju to poznačilo.

dannyreads
Instagram: dannyreadsdetails 
                     Inaque 
                     





Komentáre

Obľúbené príspevky