Recenzia- Thomas C. Foster: Čítaj literatúru ako profesor

Celú recenzia na knihu Thomas C. Foster: Čítaj literatúru ako profesor od vydavateľstva Tatran pre kníhkupectvo Panta Rhei nájdete TU
 


Thomas C. Foster je profesor na Univerzite v Michigane. Prednáša literatúru, drámu, poéziu a aj kreatívne písanie. V knihe Čítaj literatúru ako profesor sa s nami podelí so svojimi tridsaťročnými skúsenosťami. 
 
Knihy čítame pre potešenie a nechceme aby nám niečo uniklo. Môže sa stať, že nájdeme význam medzi riadkami a nemusíme ho presne pochopiť. Literatúra ma svoju gramatiku a práve táto príručka vás naučí jej základy. Každá jedna kapitola knihy, Čítaj literatúru ako profesor, obsahuje zaujímavé vzorce, ktoré sa aplikujú v literárnom diele. Vzorce, podľa ktorých sa píšu romány, majú svoje základy. Autor ich základ priraďuje k Biblii, ľudovým rozprávkam, Shakespearovi. Príručka vám pomôže sa v nich zorientovať a poodhalí ich význam.
Autor v jednotlivých kapitolách rozoberá aj symboly. Symbol choroby, prijímania, ročného obdobia a oveľa viac, analyzuje dopodrobna. Porovnáva ich s románmi, ktoré vám môžu byť známe aj neznáme. Od Sofokla po Hemingwaya, božského Danteho k Woolfovej.
Kniha je písaná ľahko, priehľadne,  nepôsobí ako únavná učebnica plná pravidiel. Má svoj humor, dovolí vám nahliadnuť do tvorby autorov.
Ak patríte k milovníkom literatúry, venujete sa kreatívnemu písaniu, kniha Čítaj literatúru ako profesor je pre vás správna voľba v týchto jesenných dňoch.

Komentáre

Obľúbené príspevky