Recenzia: Paolo Cognetti: Sofia vždy chodí v čiernom

Recenzia knihy Sofia vždy chodí v čiernom od vydavateľstva Inaque

https://www.pantarhei.sk/knihozrut/recenzie/paolo-cognetti-sofia-vzdy-chodi-v-ciernom

 

Jedinečný román, ktorý si podmaní každého. Sofia vždy chodí v čiernom písaná talianskym spisovateľom má svoj temperament a výnimočnosť. Na prvý pohľad upúta obálka, na nej je portrét dievčaťa s prenikavými tmavými očami. Zahľadíte sa do nich a chcete ju spoznať viac. Pochopiť, prečo hlavná hrdinka je chaotická, excentrická.
 
Osobitný prístup autora. Takto jednoznačne pomenovať ako Cognetti písal jednotlivé kapitoly, ktoré majú v sebe prvky poviedok.
Prvá časť prináša opis, ako na svet prišla problémová dievčina. Ako postupne rebelka vyrastá, sledujete jej trápenie, spôsobené psychicky labilnou matkou a workoholickým otcom. Najväčším strachom je pre ňu strata, rodičov a samej seba. Stále hádky v rodine, privedú hlavnú postavu k nečakanému pokusu o samovraždu. Tu vstupuje do deja jej neznáma teta Marta. Odišla z Milána do Paríža, kvôli obavám o svoj život a stáva sa dôležitou osobou v Sofiinom príbehu.

Román tiež venuje jednotlivé úseky rodinným príbuzným. Dej sa v niektorých častiach retrospektívne vracia do obdobia druhej polovice 20 storočia, keď v Taliansku bojujú odborári za svoje práva.
V príbehu sa dozvedáte o matke Rossande, ktorá bojuje s psychicky nestabilnou mysľou, o otcovi Robertovi, usilovnom pracovníkovi v automobilke, jeho spoločníčke Eme a o tete Marte.

Originálnosť spisovateľa si uvedomíte v kapitole s názvom: Keď príde anarchia. Nadobúdate pocit reálnosti príbehu, prežívate ho spolu so Sofiou, ako keby ste boli jedná a tá istá osoba.
V poslednej časti sa dočítate o živote herečky, Sofie v New Yorku. Svojou prítomnosťou okorení život dvom kamarátom, spisovateľovi Pietrovi a filmárovi Jurimu.
Presný koniec nie je jasný, jedine čo sa dá povedať je že predstaviteľka sa vybrala na ďalšie dobrodružstvo vo svojej obľúbenej farbe oblečenia. Po prečítaní zistíte, že každý z nás nosí niečo tajomné, čierne ako hlavná postava knihy.


 

Komentáre

Obľúbené príspevky