Leto s knihou

Leto. Obdobie dovoleniek, spoznávanie krajín, letné lásky a pre knihomoľov, čas prečítať čo najviac zaujímavých kníh.

Vydavateľstvá vydávajú nové knihy a my ako správni milovníci sa ich nevieme dočkať,  kedy  novinku budeme mať doma. Kníhkupectvá vytvárajú skvelé zľavy, bombardujú nás krásnymi fotkami s letnou tematikou.

A my ( ja osobne ) sa nevieme rozhodnúť čo čítať.
V nasledujúcich riadkoch Vám prinesiem mojich 10 zaujímavých tipov, čo som čítala posledný polrok. Sú pre mňa výnimočné, zanechali vo mne dojem, poznanie, zasmiala som sa pri nich a to najpodstatnejšie, majú čo povedať svojim príbehom, emóciou a autorom.

 José Saramago-Putování jednoho slova


Román podľa reálnej historickej udalosti. Dielo, ktoré vzniklo po návšteve Univerzity v Salzburgu. Približne v polovici 16 storočia sa portugalský kráľ Ján III. rozhodne darovať slona indického ako svadobný dar pre Maximiliána II. Habsburského. 

Kniha je výnimočná tým, že čítate o nezmyselnej ceste Šalamúna a jeho ošetrovateľa Subhra. Spolu čelia mnohým nástrahám z cesty Lisabonu do Viedne. Román poukazuje o vtedajšej sociálno-spoločenskej situácií a autor svojimi poznámkami okoreňuje dej. Príjemná klasika pri ktorej sa nechávate unášať cestovaním.
  


 Svetlana Alexievich -Poslední svedkovia

Určite už poznáte reportáže od vydavateľstva Absynt.  Poslední svedkovia obsahujú  101 príbehov. 101 príbehov detí počas rokov II. svetovej vojny. Deti bez rodičov, súrodencov, domovov, topánok, poznali čo je to skutočný hlad.  
Áno, leto by malo patriť knihám pri ktorých jednoducho vypnete. Pri Svetlane vypnete, lebo nepochopíte ako to mohli tie deti prežiť. Publikácia zamrazí a preto ju odporúčam čitateľom, lebo sa pri nej schladíte počas horúcich dní.

 


Matteo Strukul-Mediciovci-mocný rod.   1. diel


Ja, ako milovníčka Toskánska a hlavne krásneho mesta Florencia, som si tematicku trilógiu nenechala ujsť. Úchvatný prvý diel z trilógie o mocnom rode- Mediciovci. Intrigy, vojna, peniaze, Albizzi, Visconti a ďalšie okolnosti postihujú bratov Cosima, Lorenza a ich rodinu.

Kniha je dokonalým spríjemnením v budúcich letných dňoch a zároveň jemným historickým sprievodcom do obdobia z15 storočia.

Doris Lessing-Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť.

Ak nie ste priaznivcom reportáži, románov, tak táto zbierka esejí je stvorená pre Vás . Krátka, ale zároveň plná posolstva nad ktorými sa musí človek zamyslieť.
Pri čítaní si uvedomíte: ,,Vieme o sebe viac ako ľudia v minulosti, ale využívame z toho len maličkú časť´´. Neskôr budete vyhľadávať viac esejí s podobnou témou.

Paolo Cognetti-Sofia vždy chodí v čiernom

Jedinečný román, ktorý si podmaní každého. Osobitný prístup autora. Takto jednoznačne pomenovať ako Cognetii písal jednotlivé kapitoly, ktoré majú v sebe prvky poviedok. 

Ako postupne Sofia vyrastá jej trápenie, spôsobené psychicky labilnou matkou a workoholickým otcom. Po prečítaní zistíte, že každý z nás nosí niečo tajomné, čierne ako hlavná postava knihy. 

Ďakujem krásne za možnosť recenzovať knihu pre kníhkupectvo Panta Rhei.



Denis Thériault- Podivuhodný život osamělého pošťáka


Hovorí sa ,,knihu nesúď podľa obalu". Bohužiaľ, dizajn a grafická úprava upútali moju pozornosť. Romantický trojuholník medzi Grandprém-Ségoléne-Bilodom, sprevádza krásna japonská poézia , privedie Vás do podivuhodnej ríše menom Haiku a Tanka.
Dynamika deja zo sladkého čítania prekvapí nečakaným zvratom, ktorý ste určite neočakávali.

Margaret Atwood- Príbeh služobníčky


Každý z Vás určite pozná túto knihu. Príbeh služobníčky buď v seriálovej, alebo v knižnej pohode mi v niektorých prípadoch, postavách ( tety, velitelia, manželky) pripomína terajšiu situáciu v spoločnosti, kde by niektorí ľudia chceli presadiť ,,svoju Gileádu". 

Chceli by rozhodovať o ženách, bez ich vedomia, ale nie len o nich, ale aj celkovo. Privedie na iné myšlienky a jednoznačne si uvedomíte prvky manipulovania, ktoré sa odohrávajú aj teraz.
,,Nech je požehnaný plod" čitatelia.

Witold Szabłowski-Vrah z mesta marhúľ-Reportáže z Turecka

Ďalšia reportáž, ale je iná. Krajina polmesiaca, milovaná a nenavidená. Príbehy zaznamenávajú dianie v politike, o bežnom živote a zároveň ukazujú fakt: ,, Istanbul nie je celé Turecko“. Čítate o nevedomosti ľudí, hrdosti Atatürkových synov a hľadaním miesta medzi Východom a Západom. 

Objasnia príbeh Mehmeta Aliho Ağca, privedú na koreň lietajúcich topánok.(čitaj ako Bajbajbuš).  Vrah z mesta marhúľ zanechá vo Vás správu ako dnešné Turecko vyzerá z domova a ako ho turisti vnímajú.

Agnes Ravatnová-Ptačí tribunál


Kniha ma oslovila na instagrame plus nakladatelstvi

Prvé strany sú pochmúrne, ale s pekným opisom fjordov. Keď sa dostávate do deja, v príbehu stále cítite istý nepokoj. 
Nepokoj, napätie medzi Allis a Sigurdom, medzi Allis a celým jej doterajším životom.  Jednoznačne psychologický thriller, ktorý Vás necháva v napätí, neistote a prinúti rozmýšľať o nevyriešených problémoch, minulosti o vzťahoch a aj viac. 
Pri knihe si uvedomíte že možno teraz nadišiel ten správny čas na vyriešenie starých problémov.

Ladislav Kováč-O zmysle ľudského života

Nekonečná a najnákladnejšia otázka: ,, Prečo a kvôli čomu žijeme?" Pri čítaní máte pocit že ste na prednáške. Pozor, nie na vysokoškolskej, ale na prednáške o pochopení života, kde sa spája veda a viera.
Spis ako ho nazýva autor patrí ku knihe , s ktorou budete súhlasiť alebo si budete vytvárať nové otázky a hľadať na ne odpovede. Ak patríte k milovníkom filozofie a milujete sa pýtať otázky a hľadať odpovede práve ste našli vynikajúcu esej.
A ak náhodou ste ešte neprišli na chuť týmto knihám, hľa tu je, volá na Vás. 

Zhrnutie

Všetky moje tipy som čerpala zo svojho instagramu _dannyreads_ 

Diela sú zaujímavé, výnimočné. Ak už ste ich prečítali, ste skvelí a dole do komentára mi napíšte ďalšie Vaše diela na leto o ktorých by sme mali jednoznačne vedieť, alebo zdieľajte link na Váš blog s knihami na leto.

Ďakujem za prečítanie článku, komentára :)

Vaša dannyreads

Komentáre

  1. Páči sa mi tvoj vkus na knižky, vždy je to niečo, so som aj ja čítala alebo sa chystám. Z týchto som čítala a milovala Mediciovcov, no a Príbeh služobníčky, ale ten nie je pre mňa no :D. A akurát mam z knižnice požičané od Doris Lessing Väzenia v ktorých sme sa rozhodli žiť. Teraz sa na ňu teším ešte viac, keď vravíš, ze je super. A Paola Cognettiho sa tiež chystám a teším sa! Ja cez leto chcem prečítať co najviac kníh od talianskych spisovateľov a špeciálne od Umberta Eca :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, aj ja chcem čítať viac kníh od talianskych spisovateľov. Umberto Eco je ťažký kaliber, ale skvelá voľba :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky